Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pripadnicima Trećeg R. Srpska puka održano predavanje na temu “Moje Jadovno”

Predavanje_Moje_Jadovno_za_pripadnike_3_R_Spska_puka
Predavanje na temu „Moje Jadovno“

Ustaški režim u Hrvatskoj je u logoru Jadovno za dva mjeseca 1941. godine ubio oko 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, rečeno je u petak na održanom predavanju o temi “Moje Jadovno”, pripadnicima Trećeg R. Srpska puka.

Logor Jadovno bio je sastavni dio kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, prvog organizovanog likvidacionog kompleksa logora na teritoriji NDH-a.

Predavač Dušan Bastašić govorio je na predavanju o uzrocima stradanja 1941. godine, odnosno o vjekovnom procesu katolizacije i kroatizacije krajiških pravoslavnih Srba, te o razlozima dugogodišnjeg režiranog ćutanja o ovim zločinima.

Tokom predavanja, o stradanju sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u kompleksu logora Jadovno 1941., govorio je vojni sveštenik, magistar Dragan Šućur.

Bastašić, koji je predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora “Jadovno” iz Banjaluke, kaže da je ovo jedno u nizu planiranih predavanja na području RS i Srbije.

– Raduje i hrabri činjenica da su pripadnici vojske inicirali i organizovali ovo predavanje – rekao je Bastašić.

On je skrenuo pažnju na neophodnost očuvanja sjećanja na stradalničku istoriju srpskog naroda u svrhu očuvanja identiteta, prevencije genocida i biološkog opstanka Srba na ovim prostorima.

Predavanje je održano u kino sali kasarne Kozara u Banjaluci.

Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka

Predavanje “Moje Jadovno” za pripadnike 3. R. Srpska puka – Predavanje “Moje Jadovno” za pripadnike 3. R. Srpska puka

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: