fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pripadnicima Trećeg R. Srpska puka održano predavanje na temu „Moje Jadovno“

Predavanje_Moje_Jadovno_za_pripadnike_3_R_Spska_puka
Predavanje na temu „Moje Jadovno“

Ustaški režim u Hrvatskoj je u logoru Jadovno za dva mjeseca 1941. godine ubio oko 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, rečeno je u petak na održanom predavanju o temi „Moje Jadovno“, pripadnicima Trećeg R. Srpska puka.

Logor Jadovno bio je sastavni dio kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, prvog organizovanog likvidacionog kompleksa logora na teritoriji NDH-a.

Predavač Dušan Bastašić govorio je na predavanju o uzrocima stradanja 1941. godine, odnosno o vjekovnom procesu katolizacije i kroatizacije krajiških pravoslavnih Srba, te o razlozima dugogodišnjeg režiranog ćutanja o ovim zločinima.

Tokom predavanja, o stradanju sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u kompleksu logora Jadovno 1941., govorio je vojni sveštenik, magistar Dragan Šućur.

Bastašić, koji je predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora „Jadovno“ iz Banjaluke, kaže da je ovo jedno u nizu planiranih predavanja na području RS i Srbije.

– Raduje i hrabri činjenica da su pripadnici vojske inicirali i organizovali ovo predavanje – rekao je Bastašić.

On je skrenuo pažnju na neophodnost očuvanja sjećanja na stradalničku istoriju srpskog naroda u svrhu očuvanja identiteta, prevencije genocida i biološkog opstanka Srba na ovim prostorima.

Predavanje je održano u kino sali kasarne Kozara u Banjaluci.

Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka - Predavanje "Moje Jadovno" za pripadnike 3. R. Srpska puka

Predavanje „Moje Jadovno“ za pripadnike 3. R. Srpska puka – Predavanje „Moje Jadovno“ za pripadnike 3. R. Srpska puka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: