fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PRINCIP, JEDAN OD ARHANGELA SRPSKOG SVETOG TROJSTVA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/gavrilo-princip.jpg

 U Kulturnom centru Novog Sada održano je umjetničko veče „Spomen Principu“ posvećeno Gavrilu Principu, koji je prije stotinu godina u Sarajevu izvršio atentat na austrogarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Akademik Matija Bećković rekao je Srni da je Princip jedan od arhanegela srpskog svetog trojstva.

„Princip je pucao na jednog nadvojvodu koji je dnevno ubijao po dve hiljade ptica. Samo da je te ptice osvetio mogle bi ga uzeti u zaštitu organizacije koje brinu o pticama i pravima zveri. Nadvojvodi nije manjkalo ni ljudi koje je pobio“, rekao je Bećković sinoć po završetku umjetničke večeri.

Za Bećkovića su druga dva arhangela srpski vojvoda iz Prvog svjetskog rata Radomir Putnik i Ljuban Jednak, jedini preživjeli svjedok pokolja u pravoslavnoj crkvi u Glini 1941. godine.

„Putnik je vodio Srpsku vojsku u spas preko Albanije, a Jednak je 1941. godine jedini preživio stravičan ustaški pokolj nad nekoliko stotina nedužnih Srba u crkvi u hrvatskom mjestu Glina. Putnik, Princip, Jednak ceo narod se zvao i onaj neimeni u to trojstvo je stao“, rekao je Bećković.

On je prethodno dobio ovacije u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad kada je odrecitovao svoju čuvenu pjesmu „Izvinjenje“, u kom se jedno od izvinjenja tiče maloljetnog G.P. /Gavrila Principa/, koga je, kako kaže stih, „zanijelo ime i prezime“.

Svoje nadahnute stihove posvećene Principu i sarajevskom atentatu još su govorili i pjesnici Rajko Petrov Nogo, Milan Nenadić, Đorđo Sladoje i
Dragan Hamović.

Glumac Nebojša Kundačina odrecitovao je pjesmu „Zbogom atentatori“, koju je napisao nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Osim Kundačine, stihove na temu Principa govorili su glumci Biljana Đurović i Nebojša Dugalić.

Kompozicije Svetislava Božića „Serbija“, „Nek pada snijeg, Gospode“, „Bogorodica Trojeručica“, izveo je hor KUD „Lola“ iz Beograda, pod upravom Milovana Pančića.

Tenor Ljubomir Popović, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića otpjevao je kompoziciju „Pesma Gavrila Principa“ pjesnika Miloša Raičkovića.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: