Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Prilog o Jadovnu u talijanskom časopisu “Karnenu”

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Karnenu

Istina o Jadovnu, dostupna je i na italijanskom jeziku, objavljena na četiri stranice časopisa Karnenu, mesečnog lista najstarije ekološke organizacije na svetu Keren Kazemeth Leisrael. Od osnivanja, 1901. godine, pa do sada, organizacija se razgranala širom sveta i preko lokalnih partnera – nacionalnih udruženja KKL – isušila močvare, zasadila preko 200 miliona drveća, izgradila puteve, vodovode, brane, pustinje pretvorila u plodno zemljište, te postala svetski lider u tehnologiji prikupljanja i čuvanja kišnice i upotrebi reciklirane vode u poljoprivredi i industriji.

Časopis je rodjen istovremeno sa samom organizacijom i artikulisan je u više rubrika. Izlazi jednom mesečno u svim zemljama sveta i globalno je dostupan  preko interneta na sajtu www.kklitalia.it Jedna od rubrika je posvećena istoriji, a u poslednjem broju italijanskog izdanja, na tri stranice, donosi istinu o Jadovnu, tekst novinara Mile Mihajlović, objavljen pod naslovom “Sakriveni zločin”. Stratište nevinih Srba i Jevreja pobijenih neizrecivom okrutnošću, ustaški sistem logora iz 1941. decenijama je  prećutkivan i zataškavan, dajući zločincima lažni osećaj nedodirljivosti. I još gore. Prećutkivanje zločina zavaralo je mnoge da je istoriju moguće lažirati, ili da su Srbi zaboravili. Nisu. I ne mogu. Baš kao što strašne zločine nad nevinim civilima nisu zaboravili Jevreji, jer ne mogu i ne smeju, ne da bi se svetili, već da se zločin ne bi ponovio.

Značajno je objavljivanje snažnog teksta Mile Mihajlović u broju časopisa koji zaključuje godinu i uoči katoličkog Božića traži preobraćanje i pokajanje svih koji su se na bilo koji način ogrešili na Jadovnu, posebno Katoličke crkve. Uz pomoć jadovinske sabraće Jevreja, Srbi  to traže i od pape Benedikta 16. Poput Jovana Pavla II koji je u rimsku sinagogu stupio tek posle javnog priznanja, pokajanja i izvinjenja upućenog “starijoj braći”. Poklonite se pobijenoj srpskoj nejači i Srbi će oprostiti. Budućnost u ekumenizmu traži istinu.

Karnenu-Decembar-2010-br2-5771-str30-31

Karnenu-Decembar-2010-br2-5771-str32-33
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top