fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРИКУПЉЕНИ НОВИ ДОКАЗИ

dobrovoljacka

БAЊAЛУКA, 21. ФЕБРУАРА (СРНА) – Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске прикупило jе нове доказе у предмету „Добровољачка улица“, коjе ће послати тужиоцу Џуду Роману, коjи jе у jануару обуставио истрагу за злочине у овом случаjу, изjавио jе члан Тима МУП-а Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.

Он jе додао да jе МУП Српске нове доказе о почињеном злочину у Добровољачкоj улици у Сараjеву прикупио послиjе доношења Наредбе о обустављању истраге и подношења притужбе на ту наредбу.

„Када то доставимо поступаjућем тужиоцу, према Закону о кривичном поступку /ЗКП/ БиХ истрага одмах треба да буде обновљена“, поjаснио jе Тушевљак, истакавши да jе велики пропуст законодавца што у ЗКП-у ниjе одредио рокове у коjима мора бити разматрана притужба о обустављању наредбе и донесена одлука о томе.

Тушевљак jе рекао да ће нови докази и чињенице у предмету „Добровољачка“, односно допуна извjештаjа бити поднесена за десетак дана. „Према члану 224 став 3 ЗКП-а, кад год се дође до нових доказа и чињеница, тужилац аутоматски обнавља истрагу“, поjаснио jе Тушевљак за „Глас Српске“.

Он jе истакао да су се Тиму МУП-а, послиjе Наредбе о обустављању истраге у предмету „Добровољачка улица“, jавили свjедоци са новим доказима и свjедочењима, коjи до сада нису давали изjаве, али су се на то одлучили када jе Романо донио Наредбу о обустављању истраге.

Говорећи о предмету „Тузланска колона“, у коjем jе, такође, страни тужилац Деjвид Швендимен донио Наредбу о обустављању истраге пред своj одлазак из БиХ у децембру 2009. године, Тушевљак jе подсjетио да jе притужба на ту наредбу поднесена приjе двиjе године, али да се тужилац до данас ниjе изjаснио.

„A осим тога, Хашки трибунал на таj предмет ставио jе ознаку A, што значи да постоjи довољно доказа на основу коjих се истог дана може подићи оптужница. Преседан jе, и први пут у БиХ, да се у предмету са том ознаком донесе Наредба о обустављању истраге. То значи да правосуђе БиХ обара доказе и одлуке Хашког трибунала, али то се никад ниjе десило кад су у питању злочини над несрбима“, нагласио jе Тушевљак.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: