Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prikazan film „Zaveštanje“ o strahotama u ustaškim logorima

U Mostaru je prikazan dokumentarni film „Zaveštanje“ snimljen na osnovu svjedočenja žrtava koje su kao djeca preživjeli logore i genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.

U Mostaru je prikazan dokumentarni film "Zaveštanje" snimljen na osnovu svjedočenja žrtava koje su kao djeca preživjeli logore i genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.
Film “Zaveštanje” Foto: SRNA

Posljednji živi svjedoci kroz emotivne ispovijesti pričaju svoje sudbine i užase kroz koje su prošli u logorima NDH. Film je sinoć prikazan u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SKPD/ „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar.

Režiser filma Ivan Jović kaže da je „Zaveštanje“ arhivsko-dokumentarni projekat koji se bavi žrtvama ustaškog genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

„Snimili smo 94 svjedoka koji govore o stradanju u logorima NDH i na kućom pragu. Imamo 450 časova snimljenog dokumentarnog materijala, a film traje 88 minuta i u njemu govori 55 svjedoka“, kaže Jović.

On navodi da su u pitanju svjedoci koji su govorili u posljednjim danima života.

„Neki od njih su govorili prvi put. Sve su to bila djeca iz Jastrebarskog, Siska, Jasenovca. Oni su zajedno sa svojim roditeljima preživjeli sav taj pakao. Ovo je jedan njihov video-testament, tako smo i dali ime `Zaveštanje`“, ističe Jović.

Direktor filma Monja Jović rekla je da je bilo teško žrtve „otvoriti“ da govore.

„Kod nas je nakon Drugog svjetskog rata dugo postojalo ćutanje, jer je dominantni narativ kulture sjećanja bio antifašistički borac. Civilne žrtve su bile potiskivane u drugi plan. Sada je tim ljudima koji su i sami sve to potiskivali trebalo ukazati koliko je važno da se to ostavi za potomstvo, jer odlazi posljednja generacija iz Drugog svjetskog rata“, kaže Jovićeva.

Ona naglašava da je izuzetno važno da postoji video-arhiva koja čuva svjedočenja ljudi.

„To su prvi prepoznali Jevereji i za njih je svjedočenje osobe koja je to preživjela nevjerovatno važno. Koliko god izučavali genocid i holokaust, to je neprepričljivo i zbog toga je izuzetno važno da imamo svjedočenja nekoga ko je to preživio i osjetio na svojoj koži da bismo i mi kao naredna generacija mogli da se približimo tom događaju, razvijemo empatiju i da se borimo za to da se to više nikad ne ponovi“, naglasila je Jovićeva.

Asistent režije Ana Marijanović navela je da su tišina i muk bile reakcija ljudi koji su odgledali film.

„Reakcije kažu da smo pronašli ravnotežu. S tim ljudima je trebalo proći kroz sve to što. Prvo morate da ih otvorite, a onda s njima prolazite kroz bol“, rekla je Marijanovićeva.

Mostarska publika je zanijemila nakon potresnih svjedočenja žrtava koji su kao trogodišnjaci ili petogodišnjaci prošli pakao u logorima NDH. Njihova sjećanja na strahote su i danas živa i svjedoče o nevjerovatnim stradanjima i ljudskom zlu.

Predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Mostar sveštenik Radivoje Krulj nakon projekcije je rekao da film svjedoči Hrista i njegovo vaskrsenje i ljubav. „Riječ je o potresnom filmu koji daje jaku poruku praštanja, ljubavi i mira“, reko je Krulj.

„Zaveštanje“ je dio šireg arhivsko-dokumentarnog projekta pod nazivom „Usmena istorija stradanja civila u NDH – Zaveštanje“, tokom kojeg je protekle četiri godine prikupljeno više od 450 časova materijala.

„Zaveštanje“ predstavlja jedinstven filmski spomenik koji prenosi kolektivno iskustvo stradanja u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske.

Filmska priča je bez naratora, istoričara i arhivskih snimaka, uronjena u čistu neposrednost živih svjedočenja.

Domaća premijera filma održana je u novembru 2016. godine u Beogradu, a svjetska premijera u Moskvi. Prikazan je u svim većim gradovima u Srbiji, te u Banjaluci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film “Zaveštanje” premijerno prikazan u Zagrebu | Portal Forum

Prikazan film „Zaveštanje“ o ustaškim zvjerstvima | Jadovno …

Preživeli Jasenovac bez mržnje | Jadovno 1941.

Film o Jasenovcu na festivalu u Moskvi, sniman po …

Videospomenik: Zavještanje u Banjoj Luci | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: