Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prijedor: Promovisana knjiga “Prijedorski logor Ciglana 1942. godine”

Datum objave: petak, 15 juna, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

“Prijedorski logor Ciglana 1942. godine” naziv je knjige koja je promovisana u prijedorskoj Gradskoj čitaonici. Logor Ciglana djelovao je od ljeta 1942. do proljeća 1943. godine. Kroz ovaj logor prošlo je 14.500 logoraša.

Promovisana knjiga "Prijedorski logor Ciglana
Promovisana knjiga “Prijedorski logor Ciglana

Kako bi se sačuvalo od zaborava stradanje i patnja naroda u Kozarskoj ofanzivi, u knjizi autora Mladena Vučkovca, predočena je istina o prijedorskom logoru koji je bio jedan od 11 logora kojima je Kozara bila opkoljena.

“Iz tih sabirnih logora oni su deportovani dalje u te zloglasne logore, kao što je Jasenovac, Gradiška, Banjaluka, Beograd, zatim čak do Norveške i u Aušvicu”, kaže Mladen Vučkovac, autor knjige “Prijedorski logor Ciglana 1942. godine”.

Logor “Ciglana” nalazio se na periferiji tadašnjeg Prijedora. Formiran je u drugoj etapi čišćenja stanovništva sa Kozare u zvaničnoj operaciji Zapadna Bosna, objašnjava viši kustos, istoričar Vedrana Adamović.

“Ovom prilikom smo samo željeli da ukažemo na kulturu sjećanja i pamćenja da ono što se desilo srpskom narodu na ovim prostorima ne smije da se zaboravi, i da trebamo da njegujemo jer to nas uveliko označava u današnjem vremenu, a svakako određuje i našu budućnost”, rekla je Adamovićeva.

Profesor u penziji, Mladen Vučkovac kroz mnoga istraživanja u saradnji sa prijedorskim Muzejom Kozare koji je izdavač knjige, želio je da objelodani istinu o kojoj se godinama nije govorilo i nedovoljno pisalo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Pokolj Srba u Kozarcu 1941. godine | Jadovno 1941.

Godišnjica ustaškog pokolja stotina potkozarskih Srba …

Njemci o streljanju u Prijedoru 1941: „za to je bilo dovoljno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top