Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prije 73 godine oslobođen logor Dahau

Datum objave: petak, 27 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Američka vojska oslobodila je 29. aprila 1945. godine najstariji njemački koncentracioni logor Dahau, koji su nacisti osnovali 12 godina ranije, a u logoru je ubijeno oko 70.000 ljudi, uključujući 6.000 Jugoslovena.

Logor Dahau
Logor Dahau

Ozloglašeni logor oslobođen je samo sedam dana pred kraj sukoba u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Logor Dahau bio je sastavljen od glavnog logora i 123 manja logora, uključujući fabrike koje su se nalazile u blizini grada Dahau.

Dan pred oslobađanje logora, vršilac dužnosti komandanta Martin Gotfrid Vajs predao je logor grupi zatvorenika pod nazivom Međunarodni komitet Dahaua, a zatim je u toku noći napustio logor, zajedno sa većim brojem čuvara.

Njemački vojnici su kasnije dovedeni u logor kako bi predali zarobljenike američkoj vojsci.

Tokom oslobađanja Dahaua poginuo je veliki broj njemačkih vojnika. Nijedan američki vojnik nije poginuo, jer je njemačkim vojnicima bilo naređeno da ne pružaju otpor.

Tri dana pred oslobađanje Dahaua, u glavnom logoru su se nalazila 30.442 zatvorenika, a u pomoćnim kampovima 37.223 zatvorenika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zver Aušvica: Pobila je pola miliona ljudi i terala ih da …

„Kuja iz Buhenvalda“ — najokrutnija nacistička mučiteljka …

Nacisti su zarađivali na zatvorenicima i likvidacijama …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top