fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

Protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka podneta prijava za ratni zločin. Planirao napade protiv civilnog stanovništva

Jovan Divjak
Jovan Divjak

Policijska uprava Trebinje podnela je izveštaj Tužilaštvu BiH protiv penzionisanog generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka (80) zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u opštini Konjic.

U saopštenju PU Trebinje navodi se da je izveštaj podnesen zbog sumnje da je počinio krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovečnosti.

– Prijavljeni je u svojstvu zamenika komandanta Vrhovnog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Teritorijalne odbrane za Hercegovinu i kao jedan od osnivača Patriotske lige za Hercegovinu kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija za vreme oružanog sukoba u BiH na području opštine Konjic tokom 1992. – saopštio je PU Trebinje.

Kako saznaju „Novosti“, u izveštaju se navodi da je Divjak u drugoj polovini 1992. posećivao logor Čelebići kod Konjica u vreme kada je u njemu bilo zatočeno oko 600 civila srpske nacionalnosti. Njih 18 je ubijeno, dok je na desetine žena silovano.

– Divjak je znao za nečovečno postupanje prema zatočenim civilima, ali ništa nije učinio kako bi to sprečio – kaže izvor blizak istrazi.

U izveštaju se navodi da je Divjak kao oficir tzv. Armije BiH koristeći svoj uticaj naređivao, planirao, podsticao na izazivanje nacionalnih i etničkih sukoba, koja je rezultirala bespravnim lišavanjem slobode lica srpske nacionalnosti i njihovo zatvaranje u logoru „Čelebići“, sportskoj dvorani „Musala“ i Bradini kod Konjica.

Prema svedočenjima logoraša, u logore kod Konjica, koji su formirani u maju 1992. odvođeni su muškarci, žene i deca od 15 do 75 godina starosti. Na tom području tokom rata je stradalo 178 civila srpske nacionalnosti.

OSUMNjIČEN ZA DOBROVOLjAČKU

MUP Srpske Jovana Divjaka ranije je označio kao jednog od osumnjičenih za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. Na osnovu poternice Interpola Srbija uhapšen je 3. marta 2011. na aerodromu u Beču upravo zbog masakra u Dobrovoljačkoj ulici.

Autor: O. Matavulj

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

OBIMNI DOKAZNI MATERIJAL – JOVAN DIVJAK MEĐU …

Delimustafić naredio ubistvo 42 vojnika JNA | Jadovno 1941.

Ne zaboravi Dobrovoljačku ili tradicionalni godišnji …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: