fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prihvaćeno idejno rješenje za Donju Gradinu (VIDEO)

Idejno rješenje za Donju Gradinu
Idejno rješenje za Donju Gradinu Foto: RTRS

Vlada Republike Srpske prihvatila je idejno rješenje Slobodana Maldinija za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen- području Donja Gradina.

Prema ovom projektu, memorijalni centar će se prostirati na 3 500 kvadratnih metara i sastojaće se pristupnog platoa, glavnog objekta, manifestacionog platoa i vjerskih objekata, a predviđeno je da u glavnom objektu bude i muzej žrtava ustaškog genocida.

Vrijednost projekta je 3,5 milona maraka, a u Vladi se nadaju da bi se sljedeće godine moglo početi s izgradnjom memorijalnog kompleksa.

Vječna vatra, kao sjećanje na sve stradale u Donjoj Gradini, video- prezentacije, stalne izložbe, predavanja u memorijalnom centru, vjerski objekti, samo su dio projekta centra u Donjoj Gradini, koji je osmislio Slobodan Maldini. Maldini naglašava da će zdanja biti izgrađena od prirodnih materijala u kojem će preovladavati opeka.

– Osnovni građevinski materijal je opeka, koja je izuzetno trajan materijal i jeftin u proizvodnji. Podovi su od betona jer se poklanjamo žrtvama jasenovačkih logora smrti, a ne razbacujemo se lažnim sjajem – rekao je Maldini.

Ranije ponuđena rješenja na konkursu nisu zadovoljila osnovne kriterijume izgradnje memorijalnog kompleksa, prije svega zbog cijene i neodgovarajućih materijala korištenih za izgradnju, dok je projekat Slobodana Maldinija zadovoljio i estetske i finansijske okvire.

– Ono što je najvažnije jeste da ta rješenja nisu zadovoljila sve potrebne elemente da bi bila pečat Donje Gradine i svega što ona predstavlja. Ta su rješenja, takođe, izuzetno skupa, od 14 do 16 miliona KM. Stoga je predloženo da se pristupi izradi glavnog idejnog projekta na osnovu kompilacije pozitivno ocijenjenih i prihvaćenih elemenata iz dva nagrađena rada – rekla je Milica Kotur, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Memorijalni centar u Donjoj Gradini mora biti karakterističan, jedinstven i prepoznatljiv, pa su zbog toga u komisiji odlučili da se dva najbolja rada sa konkursa dorade.

–  Odlučili smo da ostatak posla povjerimo profesoru Slobodanu Maldiniju, koji je imao zadatak da sve ono što je nedostajalo u prva dva projekta doradi kako bismo dobili idejno rješenje uređenja Spomen-područja Donja Gradina – rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Predstavljeni projekat uskoro će biti upućen u Narodnu skupštinu na razmatranje, a nakon toga počeće prikupljanje dokumentacije i izgradnje Memorijalnog centra „Donja Gradina“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: