Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prihvaćena tužba Srba iz Čikaga protiv MPRI

Datum objave: ponedeljak, 12 septembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Piter Galbrajt u Hrvatskoj
Piter Galbrajt u Hrvatskoj

Sud u Čikagu se proglasio nadležnim da sudi po tužbi Srba protiv agencije MPRI. Tuže američku kompaniju za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine

PREDMET građana SAD protiv agencije MPRI je prihvaćen, jer ima dubinu i ozbiljnost. Do kraja septembra treba da tužitelji i tuženi iznesu argumentaciju za početak sudskog procesa, koliko će svedoka pozivati, koliko će trajati postavljanje pitanja i koliko će trajati iznošenje kompletne argumentacije. Tačno vreme početka suđenja biće naknadno objavljeno.

Ovako je Ruben Kastiljo, sudija Federalnog suda u Čikagu, proglasio državu Ilinois nadležnom da sudi penzionisanim američkim generalima po tužbi Srba doseljenih iz Republike Srpske Krajine. U obrazloženju presude, koja je napisana na 21 strani, se, između ostalog, kaže:

– Agencija MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Ilinois. A u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima žive Srbi koju su tužili ovu firmu. Oni su zbog blizine Čikagu u mogućnosti da redovno dolaze na suđenje. Zbog toga se Federalni sud u Čikagu smatra nadležnim da sudi po ovom predmetu.

Tužbu su protiv agencije MPRI lane podnele srpske organizacije „Žrtve genocida u Krajini“ i „Srpski krajiški sabor“ iz SAD. Srbi iz Krajine optužuju američku agenciju MPRI da je instruirala Hrvatsku vojsku u „Oluji“ i učestvovala u ovoj operaciji. Tačnije Srbi tuže američku kompaniju za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine. Kao dokaz o saradnji priložen je ugovor MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

25.000 PUNOMOĆJA ADVOKATIMA

IZBEGLE Srbe iz Hrvatske u SAD zastupaju advokati Entoni D’Amato, otac i sin Robert i Majk Pavić, Džon Ostojić i Kevin Rodžers, koji sada svojih 70 saradnika trenutno prikupljaju punomoćje od 25.000 američkih Srba. Advokati smatraju da su se akcije u „Oluji“ provodile po udžbenicima NATO i da su neki od optuženih penzionisanih oficira MPRI bili autori vojne doktrine Zapadne alijanse.

– Reč je o američkoj firmi koja obavlja „prljave poslove“ za američku administraciju. I tamo gde SAD ne mogu legalno da vode ratove, agencija MPRI ih vodi ilegalno uz pomoć penzionisanih generala – kaže Savo Štrbac, predsednik dokumentacionog centra „Veritas“ iz Beograda.

Firma MPRI je uložila žalbu na tužbu i tražila da se suđenje izmesti u Vašington.

– Sud je mišljenja da bi vašingtonski sud bio pristranstan i sudio u korist agencije MPRI – naglasio je sudija Ruben Kastiljo iz Čikaga.

Izbegle Srbe iz Hrvatske u SAD zastupaju srpski advokati Robert i Majk Pavić, kao i Džon Ostojić iz Čikaga, koji su otvorili kancelariju u Beogradu da bi preko nje mogli da prikupe nove dokaze i svedoke protiv američkih generala iz MPRI.

– Federalni sud u Čikagu pozvao je obe strane da do kraja septembra ugovore vansudsku nagodbu. Ako MPRI ne pristane na odštetu, počeće veliki proces vredan 10 milijardi dolara – javila nam je Slavica Petrović, glavna urednica lista „Ogledalo“, koji prati ovaj slučaj.

– Kako sam obavešten prilikom posete SAD, izbegli Srbi na sudu ne traže prvenstveno američke milijarde već istinu o stradanju srpskog naroda – otkrio nam je Savo Štrbac. I objasnio: – I ako se američki Srbe nagode ili ne nagode sa generalima MPRI, ovaj sudski proces će biti veoma značajan, jer će svetu da dokaže da su SAD, NATO i Hrvatska zajedno izvršili genocid nad srpskim narodom u Krajini. I biće od sudbonosnog značaja za ostale procese koje Srbi vode protiv Hrvatske na međunarodnim sudovima – zaključuje Savo Štrbac, koji će krajem septembra lično da prisustvuje početku suđenja američkim generalima u Čikagu.

Izvor: večernje NOVOSTI

 

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top