fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PRIDVORICA – selo koje želi vaskrsnuti

Hercegovina je nesaglediva u ljepoti, svetinjama, žrtvenicima,… u vaskrsenju!

Detalj sa promocija knjige o Pridvorici u Domu Vojske u Beogradu

Ni manje zemlje, niti više tajni.

Pridvorica je srpsko hercegovačko selo koje želi vaskrsnuti!
S Bogom je započela svoj preporod, iz molitve manastira u slavu Svetog Cara Lazara i svetih Kosovskih ratnika. S Vidovdanom sebi vraća oteti vid.

Nalaganje badnjaka u Pridvorici 2018. godine, 76 godina poslije genocida

Pridvorica je 76 godina bila u žalobnoj tišini, a na pravoslavni Božić 2018. godine zazvonila su joj slavska zvona i pred crkvom su priloženi badnjaci, prvi put od Božića 1942. godine. Oltar su ukrasile mošti njenih seljana, konake monasi manastira Zavala, a portu srpski narod sa svih strana Gornje i Donje Hercegovine i Bosne ponosne.

Jedno od najljepših i najbogatijih srpskih hercegovačkih sela dočekalo je svoju gorku priču na pravoslavni Božić 1942. godine. Igrani film „NOŽ“ snimljen je upravo po stradanju srpskog naroda u Pridvorici. Postradalo je oko božićne trpeze cijelo srpsko selo, 147-oro velike i male čeljadi.

Pretekao je samo jedan dječak koji je bio polaznik kod tetke u drugom selu. Od brojne porodice Adžić iz Pridvorice spasao se samo mali Blagoje. Ovaj dječak će 1991. godine biti načelnik Generalštaba Jugoslovenske Narodne Armije, vojni zapovjednik u državi koja je upravo rušena od istih koji porušiše njegov rod, kuću i selo.

U Jugoslaviji – bratstva i jedinstva – o Pridvorici se ništa nije znalo, niti smjelo znati. Na pustoj srpskoj zemlji zločinac je ubirao dobro, a u pravoslavnoj crkvi gdje je narod spaljen i mučen odmarale su krave istih koji su istrijebili selo na Božić 1942 .

Prenos pridvoričkih moštiju u kriptu hrama 2008. godine.

2008. godine pridvoričke mošti su oprane i opojane molitvom i tamjanom, crkva je obnovljena i oglašena novim srpskim manastirom u Hercegovini.
Svakog Vidovdana od tada, tu kraj gornjeg toka rijeke Neretve, sve više srpskog naroda želi dočekati slavu svetog Kosova.

Večeras je u Beogradu održana svečana promocija knjige „Pridvorica – simbol ustaškog zločina NDH“, priređene trudom grupe autora porijeklom iz Hercegovine. Bio je ovo danas najvažniji događaj u Beogradu.

Istina nam je potrebna da bismo umjeli dočekati i sačuvati vaskrs Pridvorice i našeg naroda u Hercegovini.

S vjerom u vaskrsenje čekamo oglašenje Svetih Pridvoričkih svjedoka pravoslavne vjere i živopis njihove svete ikone.

Za sada se pridvorički manastir Svetih Kosovskih ratnika i Cara Lazara, nastao iz stradanja srpskog naroda Gornje Hercegovine, uljepšava i gradi kao dvor molitve, a srpski narod se oko njega iznova zbira i preobražava.

GORAN LUČIĆ

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: