Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PRIDVORICA – selo koje želi vaskrsnuti

Datum objave: nedelja, 1 decembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Hercegovina je nesaglediva u ljepoti, svetinjama, žrtvenicima,… u vaskrsenju!

Detalj sa promocija knjige o Pridvorici u Domu Vojske u Beogradu

Ni manje zemlje, niti više tajni.

Pridvorica je srpsko hercegovačko selo koje želi vaskrsnuti!
S Bogom je započela svoj preporod, iz molitve manastira u slavu Svetog Cara Lazara i svetih Kosovskih ratnika. S Vidovdanom sebi vraća oteti vid.

Nalaganje badnjaka u Pridvorici 2018. godine, 76 godina poslije genocida

Pridvorica je 76 godina bila u žalobnoj tišini, a na pravoslavni Božić 2018. godine zazvonila su joj slavska zvona i pred crkvom su priloženi badnjaci, prvi put od Božića 1942. godine. Oltar su ukrasile mošti njenih seljana, konake monasi manastira Zavala, a portu srpski narod sa svih strana Gornje i Donje Hercegovine i Bosne ponosne.

Jedno od najljepših i najbogatijih srpskih hercegovačkih sela dočekalo je svoju gorku priču na pravoslavni Božić 1942. godine. Igrani film „NOŽ“ snimljen je upravo po stradanju srpskog naroda u Pridvorici. Postradalo je oko božićne trpeze cijelo srpsko selo, 147-oro velike i male čeljadi.

Pretekao je samo jedan dječak koji je bio polaznik kod tetke u drugom selu. Od brojne porodice Adžić iz Pridvorice spasao se samo mali Blagoje. Ovaj dječak će 1991. godine biti načelnik Generalštaba Jugoslovenske Narodne Armije, vojni zapovjednik u državi koja je upravo rušena od istih koji porušiše njegov rod, kuću i selo.

U Jugoslaviji – bratstva i jedinstva – o Pridvorici se ništa nije znalo, niti smjelo znati. Na pustoj srpskoj zemlji zločinac je ubirao dobro, a u pravoslavnoj crkvi gdje je narod spaljen i mučen odmarale su krave istih koji su istrijebili selo na Božić 1942 .

Prenos pridvoričkih moštiju u kriptu hrama 2008. godine.

2008. godine pridvoričke mošti su oprane i opojane molitvom i tamjanom, crkva je obnovljena i oglašena novim srpskim manastirom u Hercegovini.
Svakog Vidovdana od tada, tu kraj gornjeg toka rijeke Neretve, sve više srpskog naroda želi dočekati slavu svetog Kosova.

Večeras je u Beogradu održana svečana promocija knjige „Pridvorica – simbol ustaškog zločina NDH“, priređene trudom grupe autora porijeklom iz Hercegovine. Bio je ovo danas najvažniji događaj u Beogradu.

Istina nam je potrebna da bismo umjeli dočekati i sačuvati vaskrs Pridvorice i našeg naroda u Hercegovini.

S vjerom u vaskrsenje čekamo oglašenje Svetih Pridvoričkih svjedoka pravoslavne vjere i živopis njihove svete ikone.

Za sada se pridvorički manastir Svetih Kosovskih ratnika i Cara Lazara, nastao iz stradanja srpskog naroda Gornje Hercegovine, uljepšava i gradi kao dvor molitve, a srpski narod se oko njega iznova zbira i preobražava.

GORAN LUČIĆ

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top