Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Priču o Srebrenici prenijeti na naučni diskurs

Datum objave: ponedeljak, 27 februara, 2012
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

srebrenica.jpg

Potpuna podrška odbrani optuženih iz Republike Srpske za genocid i insistiranje da se srebrenička tragedija sa mitološkog prenese na naučni diskurs predstavljaju najbolji put za Srbe i Srpsku da stave tačku na ovu priču, poručeno je na prvoj javnoj debati Srpskog demokratskog foruma u Banjaluci.

Sociolog Aleksandar Savanović smatra da ponovna aktuelizacija kvalifikacija Republike Srpske kao “genociodne tvorevine” predstavlja koordinisanu akciju čiji je jedan aspekt korištenje teme o genocidu kao pandana slučaju “Dobrovoljačka” i pokušaj stvaranja balansa za ovaj zločin.

Prema njegovim riječima, drugi aspekt je osporavanje prava na političko postojanje Republike Srpske kroz eventualne presude Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, a ponovno pokretanje teme o političkom subjektivitetu Srpske vidi se i u preporuci Evropske komisije u kojoj se ponovo insistira na nefunkcionalnosti BiH.

Savanović je istakao da se, ukoliko se ostavi politički subjektivitet Srpskoj, nastoji nametnuti jedna vrsta nameta u smislu da se kolektivitet obaveže na jednu vrstu reparacija za genocid.

On se osvrnuo i na emisiju Federalne televizije ”60 minuta” u kojoj su na eksplicitan način iznesene tvrdnje o genocidnosti Srpske, kao i nastupe lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i pisca Andreja Nikolaidisa, naglasivši da ekstremistički tekstovi, kao i najave Zakona o zabrani negiranja genocida isključuju mogućnost da se ovo pitanje naučno ispituje.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da bošnjačka strana čeka zbrajanje presuda za genocid, kako bi BiH pokrenula reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije.

On je iznio podatak da je do sada pred Haškim tribunalom 21 lice optuženo i jedno pravosnažno osuđeno, te da se vode tri prvostepena postupka po optužnici za genocid, a pred Sudom BiH optuženo je 27 lica, dok ih je osam pravosnažno osuđeno.

Prema riječima istoričara Željka Vujadinovića, potrebno je analizirati i rad stranih obavještajnih službi u kreiranju događaja koji su uticali na kvalifikovanje Republike Srpske kao genocidne tvorevine. Vujadinović je ocijenio da je položaj Republike Srpske uslovljen trenutnim položajem tradicionalno velikih sila, prije svega nepostojanjem stabilnije veze u odnosima SAD i Rusije.

“Sa druge strane, zapadne sile ne dozvoljavaju stvaranje muslimanske drževe u BiH, ali koriste tu težnju za stvaranje potpune nestabilnosti i onemogućavanje stvaranja stabilne srpske zajednice na ovom prostoru”, naglasio je Vujadinović.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top