Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prezentovana idejna rješenja za novi spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću

Akademski vajar iz Beograda Miloš Komad prezentovao je u Mrkonjić Gradu idejna rješenja za izgradnju novog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću, po kojem je ovaj grad dobio ime.

Akademski vajar iz Beograda Miloš Komad prezentovao je u Mrkonjić Gradu idejna rješenja za izgradnju novog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću, po kojem je ovaj grad dobio ime.
Akademski vajar iz Beograda Miloš Komad prezentovao je u Mrkonjić Gradu idejna rješenja za izgradnju novog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću Foto: SRNA

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je 2016. godine na sjednici Skupštini opštine donesena odluka o izgradnji novog spomenika na glavnom trgu koji nosi naziv po kralju.

„Izgradnja će početi kada izaberemo idejno rješenje i sprovedemo svu potrebnu proceduru. To bi trebalo da bude jedan velelepan spomenik umjesto starog, kome ćemo naći neko zasluženo i adekvatno mjesto“, rekla je Aničićeva i dodala da će izgradnja biti finansirana donacijama.

 Akademski vajar iz Beograda Miloš Komad prezentovao je u Mrkonjić Gradu idejna rješenja za izgradnju novog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću.Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, nekadašnji načelnik ove opštine.

Jučerašnjem sastanku je prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, nekadašnji načelnik ove opštine.

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću podignut je 14. decembra 1924. godine, a nakon četiri mjeseca od njegovog otkrivanja, 1. aprila 1925. godine Mrkonjić Grad je dobio sadašnji naziv /prije toga se zvao Varcar Vakuf/.

Spomenik su 28. aprila 1941. godine porušile ustaše uz pomoć njemačke vojske.

Obnovljen je 1991. godine, da bi ga 10. oktobra 1995. godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane, a ponovo je obnovljen 1996. godine.

Kralj Petar Karađorđević Mrkonjić ratovao je na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Predata inicijativa za podizanje spomenika kralju Petru I i …

Danas 96 godina od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Dvije tajne o Kralju Petru vezane za Nevesinjsku pušku …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: