Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dvije tajne o Kralju Petru vezane za Nevesinjsku pušku

Datum objave: četvrtak, 14 novembra, 2013
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/petar-karadjordjevic.jpg

Opšte je poznato da je Kralj Petar I Karađorđević učestvovao u Nevesinjskoj pušci 1875. godine pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Međutim, šira javnost malo je upoznata kako je princ uzeo taj pseudonim, a još manje zna da je Kralj Petar ranjen u Nevesinju tokom bune protiv Turaka. Predratna Politika ekskluzivno je svojim čitaocima otkrila ove dugo čuvane tajne.

Za vrijeme četovanja po Kordunu osamdesetih godina 19.vijeka godine Kralj Petar imao je mnogo neprilika od strane austrijskih vlasti koje su ga proganjale.

Jednom prilikom sastao se u Glini sa ustanicima u kući Đura Urice bivšeg austrijskog oficira. Poslije sastanka kada su se ustanici razišli, princ je još neko vrijeme ostao u razgovoru sa ukućanima. Tu se nalazila i jedna domaćinova rođaka koja je uzgred rekla da gost neobično mnogo liči na njihovog sugrađanina gostioničara Petra Mrkonjića. Kada su se i ostali prisutni složili s tim, princ Petar ih je zamolio da ga ubuduće nazivaju Petar Mrkonjić. Glinski gostioničar nije imao ništa protiv, čak je princu dao i svoje isprave da mu se nađu pri ruci.

Tekst iz Politike o nastanku pseudonima Petar Mrkonjić

Politika u broju od 18.5.1935. otkriva i dugo čuvanu tajnu o ranjavanju Kralja Petra u Nevesinjskoj pušci. Sagovornik beogradskog lista dr Nikola Krstić, osnivač rentgenološke dijagnostike u Beogradu, potvrdio je da je među prvim snimcima koje je obavio 1907.godine bio pregled desne ruke Kralja Petra. Snimak je pokazao ostatak kuršuma u njegovoj ruci.

Kralj je prije toga pomoć potražio u Francuskoj kod čuvenog doktora Nelatona, ali mu on nije dao pravu dijagnozu. Doktor Krstić je tajnu o ranjavanju Kralja Petra objavio 28 godina nakon rentgenskog pregleda i 13 poslije kraljeve smrti.

Snimak ranjavanja kralja Petra

Izvor: MOJA HERCEGOVINA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top