fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predata inicijativa za podizanje spomenika kralju Petru I i kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Beogradu

BEOGRAD, 14. decembar 2017 – Gradski odbor Beograd Udruženja Kraljevina Srbija uputio je pismenu inicijativu Skupštini grada Beograda – Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, za podizanje spomenika Nj.V. Kralju Petru I i Nj.V. viteškom Kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

Godina koja je pred nama, biće u duhu obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sukoba u kojem je stradalo preko 1.100.000 stanovnika Kraljevine Srbije, odnosno jedna trećina njene predratne populacije.

Tim povodom, GO Beograd smatra da je neophodno podići dostojno spomen obeležje dvojici vladara – Nj.V. Kralju Petru I i Nj.V. viteškom Kralju Aleksandru I Karađorđeviću. U najtežim trenucima, oni su se nalazili na čelu srpskog naroda i njegove države, Kralj Petar I na poziciji šefa države, dok je Kralj Aleksandar I obavljao dužnost vrhovnog komandanta Srpske vojske.

Inicijativu je uputio gospodin Filip Pejković, član našeg Udruženja.

Spomenik kralju Petru do sada je podignut u sledećim mestima: Zrenjaninu, Bečeju, Velikoj Plani, Ribarskoj banji, Bijeljini (Republika Srpska); a spomen biste u Loznici, Banji Koviljači, Tekerišu i Mrkonjić Gradu (RS). Spomenik kralju Aleksandru podignut je u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Lapovu; spomen biste u Joševu (Loznica), Ruskom domu u Beogradu, dvorištu Arhiva Jugoslavije u Beogradu, kao i ispred Osnovne škole „Kralj Aleksandar“ na Novom Beogradu i OŠ „Kralj Aleksandar“ u Požarevcu. Zajednički spomenik kralja Petra i kralja Aleksandra Karađorđevića nalazi se u Parizu.

Za podizanje spomenika dvojici vladara, do sada su se javno založili akademik Matija Bećković (član Krunskog saveta), gradski menadžer gospodin Goran Vesić, narodni poslanik Žika Gojković (predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije), kao i Srpski pokret obnove.

Izvor: Kraljevina Srbija

Vezane vijesti:

Izraz težnje da se svi Srbi nađu u jednoj državi

VIDEO: Čas istorije – serijal Save Samardžića i Nemanje Devića

Kralj Čika Pera | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: