Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izraz težnje da se svi Srbi nađu u jednoj državi

Datum objave: petak, 1 decembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca formirana je kao izraz težnje da se svi Srbi nađu u jednoj državi, što je plaćeno trošenjem velike energije čitavih generacija i velikim brojem žrtava u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, u kojem je poginulo više od 25 odsto srpske populacije, rekao je Srni istoričar Ljubodrag Dimić.

“Dok je Jugoslavija bila samo ideja, imala je puno pristalica, ali kada je pretočena u državu i kada se od ideje došlo do ideologije, istorija Jugoslavije, a to je čitav 20. vek srpskog naroda, postaje istorija zaostalih oblasti Balkana, puna loših iskustava koja se završila ne samo rušenjem države, nego i velikim žrtvama”, rekao je Dimić, koji je i dopisni član SANU.

Dimić je podsjetio da je Srbija u novu državu unijela mnogo – državnost i ugled, kao i velike žrtve. On je istakao i da je Srbija predstavljala južnoslovenske narode na Konferenciji mira i izborila se za granice jugoslovenske države.

“Ona je jugoslovenskom programu žrtvovala i svoj nacionalni identitet jer je to postala država Srba, Hrvata i Slovenaca u kojoj Srbi žive zajedno sa `do juče neoslobođenom braćom`. Srbija je mnogo unela u tu državu, a Srbi su se izgubili u jugoslovenskom vremenu”, rekao je Dimić.

On je naveo da je problem te države bio u tome što jugoslovenski narodi nisu mogli da nađu zajednički jezik i urede odnose, a ravnoteža je održavana na račun Srba.

Dimić je istakao da su se srpske političke elite zalagale za Jugoslaviju do posljednjeg trenutka, a da se ta država raspala zato što je na drugoj strani postojala želja da se izvrši oružana secesija.

On kaže da su se Zagreb i Ljubljana odlučili za rat onog trenutka kada je otvoreno pitanje ravnopravnosti republika u Jugoslaviji, što je značilo oduzimanje ekonomskog i političkog primata Slovencima i Hrvatima i nastajanje ravnopravne Srbije.

Dimić smatra da je istorijska greška što nije nađena ravnoteža ekonomskog i političkog sa kulturnim i društvenim da bi država bila održiva.

“To je trebalo da nađu pametne elite svih naroda koji su živeli u Jugoslaviji. Pokazalo se da su to bile lažne elite, elite sa manje znanja, koje su imale lične interese, seljačku ambiciju da se nametnu, vode i vladaju”, ocijenio je Dimić.

Na današnji dan 1918. godine proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slovena.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena prije 99 godina

Da li je Kraljevina SHS bila greška? | Jadovno 1941.

Temelj države ili uzrok podela | Jadovno 1941.

Prva decenija zajedničkog života: Kako su Srbi i Hrvati …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top