fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Израз тежње да се сви Срби нађу у једној држави

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца формирана је као израз тежње да се сви Срби нађу у једној држави, што је плаћено трошењем велике енергије читавих генерација и великим бројем жртава у балканским и Првом свјетском рату, у којем је погинуло више од 25 одсто српске популације, рекао је Срни историчар Љубодраг Димић.

„Док је Југославија била само идеја, имала је пуно присталица, али када је преточена у државу и када се од идеје дошло до идеологије, историја Југославије, а то је читав 20. век српског народа, постаје историја заосталих области Балкана, пуна лоших искустава која се завршила не само рушењем државе, него и великим жртвама“, рекао је Димић, који је и дописни члан САНУ.

Димић је подсјетио да је Србија у нову државу унијела много – државност и углед, као и велике жртве. Он је истакао и да је Србија представљала јужнословенске народе на Конференцији мира и изборила се за границе југословенске државе.

„Она је југословенском програму жртвовала и свој национални идентитет јер је то постала држава Срба, Хрвата и Словенаца у којој Срби живе заједно са `до јуче неослобођеном браћом`. Србија је много унела у ту државу, а Срби су се изгубили у југословенском времену“, рекао је Димић.

Он је навео да је проблем те државе био у томе што југословенски народи нису могли да нађу заједнички језик и уреде односе, а равнотежа је одржавана на рачун Срба.

Димић је истакао да су се српске политичке елите залагале за Југославију до посљедњег тренутка, а да се та држава распала зато што је на другој страни постојала жеља да се изврши оружана сецесија.

Он каже да су се Загреб и Љубљана одлучили за рат оног тренутка када је отворено питање равноправности република у Југославији, што је значило одузимање економског и политичког примата Словенцима и Хрватима и настајање равноправне Србије.

Димић сматра да је историјска грешка што није нађена равнотежа економског и политичког са културним и друштвеним да би држава била одржива.

„То је требало да нађу паметне елите свих народа који су живели у Југославији. Показало се да су то биле лажне елите, елите са мање знања, које су имале личне интересе, сељачку амбицију да се наметну, воде и владају“, оцијенио је Димић.

На данашњи дан 1918. године проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, прва заједничка држава Јужних Словена.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Прва заједничка држава Јужних Словена проглашена прије 99 година

Да ли је Краљевина СХС била грешка? | Јадовно 1941.

Темељ државе или узрок подела | Јадовно 1941.

Прва деценија заједничког живота: Како су Срби и Хрвати …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: