Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pretnja smrću autoru feljtona objavljenog u ,,Politici”

Profesoru dr Predragu Iliću, posle objavljivanja tekstova o nadbiskupu Stepincu i Holokaustu u NDH, preko našeg lista upućena gnusna poruka.

Prijetnje smrću

Početkom prošle sedmice na adresu ,,Politike” stigla je poštanska pošiljka povodom nedavno objavljivanog feljtona profesora dr Predraga Ilića priređenog na osnovu nedavno štampane Ilićeve knjige ,,Stepinac i holokaust u NDH”, beogradske izdavačke kuće ,,Albatros plus”.

Na adresu ,,Politike” stižu i ovakva i onakva pisma, ima hvala i pokuda, čitaoci znaju da izgovore i težu, ružniju reč, na račun nekog autora ili našeg lista.

I takva pisma smo objavljivali (u retkim izuzecima i ona anonimna), ali ,,pismo” o kome je reč, upućeno dr Iliću iz Beograda 22. novembra, ne možemo da objavimo integralno.  Kukavička anonimna poruka, ispisana u sedamnaest redova, ispunjena je gnusobama koje smo prinuđeni da zacrnimo.

I oni redovi brutalne poruke upućene dr Predragu Iliću, s kojom upoznajemo naše čitaoce, ilustruju do koje mere ide jedna bolest i do čega ta bolest, spremna i na najgnusniji zločin, može da dovede danas.

Feljton ,,Nadbiskup Stepinac i holokaust u NDH” (a ne ,,Pavelić i NDH”, kako ga je anonim, kao što se vidi na faksimilu koverte, preimenovao), privukao je veliku pažnju naših čitalaca i stručne javnosti. U njemu je autor uverljivo demonstrirao kako se  jedno složeno pitanje iz naše prošlosti, danas opterećeno mnogim kontroverzama – crkvenim i  verskim, političkim i ideološkim, naučnim i propagandnim – može i mora istraživati objektivno, maksimalno nepristrasno, ali i staloženo. Zato je dr Ilić, pišući o Stepincu, uz oslonac na stroge istoriografske i najviše etičke standarde, pisao sa stanovišta koje ime samo jedan cilj – da se otkriva istina.

Istraživanje genocida i Holokausta u NDH, pogotovo kada se s raznih strana ustaški genocid i Holokaust negiraju i predstavljaju kao nekakva jugo-komunistička izmišljotina i propaganda, nije samo istoriografski, nego i moralni izazov, takođe i obaveza.

Nije sporno da su proteklih decenija, pogotovo od početka raspada Jugoslavije,  takva nastojanja bila opterećena i nekontrolisanim emocijama, olako izrečenim zaključcima, pa i neuljudnim govorom kome nije mesto u javnoj komunikaciji.

Profesor Ilić je u svom radu više nego uverljivo izbegao takve zamke, usmerivši se isključivao na istraživanje građe koja je do njegove knjige malo, ili nije uopšte istraživana. Pri tome je krajnje skrupulozno, može se reći čak i s izrazitim oprezom, iznosio argumente i zaključke koji potvrđuju odgovornost nadbiskupa Stepinca za Holokaust i genocid u NDH.  Na promociji održanoj 22. novembra na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (a tog dana je dr Iliću upućena smrtna pretnja o kojoj izveštavamo čitaoce), čuli su se čak i glasovi da je u pomenutom oprezu možda donekle i preterao.

Utoliko je ,,pismo” koje je našem saradniku upućeno preko ,,Politike” još užasnije. Ono svedoči da ga je sročio neko ko ne zna da čita, ili ne razume ono što čita, ali se odlično snalazi u polju ekstremne mržnje. Spremne na sve, pa i na sladostrasno uživanje u opisu zločina kojim se autoru preti. Zaista bolest, i to teška bolest, utoliko teža, ukoliko je ruku tog nesrećnika vodila nečija tuđa, takođe, nevidljiva ruka.

Redakcija ,,Politike” obaveštava o ovome svoje čitaoce zato što je obaveza našeg lista da stane u odbranu i zaštitu autora kome je poklonila poverenje da objavljuje na njenim stranicama. Ali, obelodanjivanjem ove pretnje još jednom stajemo i u odbranu ljudskih prava i građanskih sloboda, prava na slobodu naučnih istraživanja i prava na odgovorno iznošenje naučnih zaključaka. Stajemo i u odbranu prava novina i novinara da služe istini i odbrani javnih, opštih interesa.

Brutalna smrtna pretnja upućena profesoru dr Predragu Iliću mora se, uostalom, razumeti i kao pretnja ,,Politici”, njenim urednicima i novinarima, uopšte svim poslenicima javne reči koji pred licem javnosti tragaju za istinom, znači i izdavaču koji je knjigu objavio.

Pošto je pretnja smrću krivično delo, ovo ,,pismo” je upućeno nadležnim organima bezbednosti radi utvrđivanja njegovog autora i njegovog sankcionisanja.

Izvor: Politika

Vezane vijesti:

DžERED IZRAEL: Stepinac je ubijao Srbe uz blagoslov Svete stolice

Šok na kraju rada komisije: Stepinac mučenik, ni slova o zločinima!

Pejin: Stepinac inspirisao genocid nad Srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: