fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Presuda Veselijevoj- pokušaj zaštite bošnjačkih komandanata

Svjedočenje zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine za Sud BiH nije bilo vjerodostojno i ova institucija radi sve da ovaj svjedok bude diskreditovan kako bi se u nekim drugim procesima sačuvali komandanti takozvane Armije BiH, uključujući i Nasera Orića, pišu „Nezavisne novine“.


List podsjeća da je Sud BiH osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za brutalno ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka, a njenog komandanta Sakiba Halilovića oslobodio optužbe, obrazlažući to činjenicom da u Krivičnom zakonu SFRJ nije propisano djelo za koje je on bio optužen.

„Nedavno je za isto djelo za koje je optužen Halilović u Sudu BiH osuđen Mensur Đakić, tako da je obrazloženje Suda BiH u ovom slučaju u najmanju ruku smiješno“, kaže izvor „Nezavisnih novina“.

„Glas Srpske“ piše da je iz obrazloženja sramne presude Suda BiH kojom je Veselijeva osuđena na 10 godina zatvora, a Halilović oslobođen optužbe, jasno da je sudsko vijeće više pažnje posvetilo zaštiti oslobađajuće presude Naseru Oriću, nego kažnjavanju ubica srpskog dječaka.

Prema tvrdnjama sagovornika „Glasa Srpske“, koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, obrazloženje presude pisano je s namjerom da se degradira zaštićeni svjedok „S1“ u ovom procesu.

Prema tvrdnjama sagovornika lista koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, optužnica je i u jednom i u drugom predmetu podignuta na potpuno identičnom institutu komandne odgovornosti.

„Ovo je još jedna potvrda da se Sud BiH ne vodi istim aršinima u identičnim pravnim stvarima i presuda za ista krivična djela zavisi od vijeća do vijeća“, navodi ovaj sagovornik.

Kako je dodao, sudija Darko Samardžić je bio predsjednik Sudskog vijeća koje je oslobodilo Sakiba Halilovića, kao i član sudskog vijeća koje je po istom osnovu osudilo Đakića.

„Sudija Samardžić je pokušao u obrazloženju presude da objasni da bi Halilović bio kriv samo da je ubistvo dječaka naredio ili ga sam izvršio. Međutim, sve ono u čemu nije pronašao elemente komandne odgovornosti u ovom predmetu, jeste prije nekoliko mjeseci u presudi komandantu Prvog bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina Mensuru Đakiću. Doduše, i Đakić je osuđen na mizernu dvogodišnju zatvorsku kaznu, nižu čak i od zakonskog minimuma, ali je za razliku od Halilovića ipak proglašen krivim po komandnoj odgovornosti“, navodi sagovornik „Glasa Srpske“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

VESELIJEVOJ 10 GODINA ZATVORA ZA UBISTVO DJEČAKA SLOBODANA STOJANOVIĆA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: