Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Presuda Veselijevoj- pokušaj zaštite bošnjačkih komandanata

Datum objave: petak, 10 maja, 2019
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Svjedočenje zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine za Sud BiH nije bilo vjerodostojno i ova institucija radi sve da ovaj svjedok bude diskreditovan kako bi se u nekim drugim procesima sačuvali komandanti takozvane Armije BiH, uključujući i Nasera Orića, pišu “Nezavisne novine”.


List podsjeća da je Sud BiH osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za brutalno ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka, a njenog komandanta Sakiba Halilovića oslobodio optužbe, obrazlažući to činjenicom da u Krivičnom zakonu SFRJ nije propisano djelo za koje je on bio optužen.

“Nedavno je za isto djelo za koje je optužen Halilović u Sudu BiH osuđen Mensur Đakić, tako da je obrazloženje Suda BiH u ovom slučaju u najmanju ruku smiješno”, kaže izvor “Nezavisnih novina”.

“Glas Srpske” piše da je iz obrazloženja sramne presude Suda BiH kojom je Veselijeva osuđena na 10 godina zatvora, a Halilović oslobođen optužbe, jasno da je sudsko vijeće više pažnje posvetilo zaštiti oslobađajuće presude Naseru Oriću, nego kažnjavanju ubica srpskog dječaka.

Prema tvrdnjama sagovornika “Glasa Srpske”, koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, obrazloženje presude pisano je s namjerom da se degradira zaštićeni svjedok “S1” u ovom procesu.

Prema tvrdnjama sagovornika lista koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, optužnica je i u jednom i u drugom predmetu podignuta na potpuno identičnom institutu komandne odgovornosti.

“Ovo je još jedna potvrda da se Sud BiH ne vodi istim aršinima u identičnim pravnim stvarima i presuda za ista krivična djela zavisi od vijeća do vijeća”, navodi ovaj sagovornik.

Kako je dodao, sudija Darko Samardžić je bio predsjednik Sudskog vijeća koje je oslobodilo Sakiba Halilovića, kao i član sudskog vijeća koje je po istom osnovu osudilo Đakića.

“Sudija Samardžić je pokušao u obrazloženju presude da objasni da bi Halilović bio kriv samo da je ubistvo dječaka naredio ili ga sam izvršio. Međutim, sve ono u čemu nije pronašao elemente komandne odgovornosti u ovom predmetu, jeste prije nekoliko mjeseci u presudi komandantu Prvog bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina Mensuru Đakiću. Doduše, i Đakić je osuđen na mizernu dvogodišnju zatvorsku kaznu, nižu čak i od zakonskog minimuma, ali je za razliku od Halilovića ipak proglašen krivim po komandnoj odgovornosti”, navodi sagovornik “Glasa Srpske”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

VESELIJEVOJ 10 GODINA ZATVORA ZA UBISTVO DJEČAKA SLOBODANA STOJANOVIĆA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top