Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Presuda Oriću i Muhiću zasnovana na nepostojećim/nezakonitim dokazima!?

Datum objave: ponedeljak, 11 decembra, 2017
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću jer se temelji na nepostojećim dokazima, saznaje RTRS.

Naser Orić (foto: M. Kadrić/avaz.ba)
Naser Orić (foto: M. Kadrić/avaz.ba)

Dva mjeseca nakon javne objave prvostepene oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ubistvo tri srpska zarobljenika u selima oko Srebrenice, napokon je objavljen i pisani otpravak.

U njemu, već na prvi pogled, vidljive bitne povrede Zakona o krivičnom postupku BiH. Pozivajući se na načelo “slobodne ocjene dokaza” Sudsko vijeće i potpisnik presude, predsjedavajući Šaban Maksumić presudu su zasnovali na nepostojećem dokazu! Naime u javnoj objavi presude 09. septembra 2017. godine, Maksumić se poziva na “iskaz” svjedoka navodno dat u Policijskoj stanici u Bratuncu 03.septembra 2003. godine. Za razliku od javnog svjedočenja u sudnici tokom kojeg je zaštićeni svjedok “O1”, inače Orićev i Muhićev saborac, kao očevidac govorio kako su Orić sam ili u sadejstvu sa Muhićem likvidirali sudiju Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i predratnog policajca Milutina Miloševića, u nepostojećem “iskazu”, koji nije predočen na glavnom pretresu, kao počinioce zločina Orića i Muhića, svjedok navodno nije spominjao.

Istovremeno, sporni “iskaz” na koji se Maksumić poziva u javnoj objavi, u pisanom otpravku naprasno je “postao” samo službena zabilješka. A da bi službena zabilješka bila validan dokaz, mora biti originalna verzija ili bar ovjerena kopija, i autori zabilješke moraju potvrditi njenu autentičnost. U ovom slučaju ni to se nije desilo, čime su ozbiljno prekršene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, prije svih član 297. prema kojem se presuda ne može zasnivati na dokazu koji ne postoji, te član 290 istog Zakona prema kojem javno objavljena presuda i pisani otpravak “moraju potpuno odgovarati”.

U slučaju “Orić” očigledno nije tako, pa će Tužilaštvo, kako saznajemo u žalbenom postupku tražiti ukidanje presude.

Izvor: B.Kusmuk/RTRS

Vezane vijesti:

Svedočenja koja lede krv u žilama: Orić bez milosti prema …

Produženi zločin – ponovno ubijanje žrtve i oslobađanje …

Mustafić priznao da je sa Orićem učestvovao u napadu na …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top