fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Preminula Smilja Avramov

Smilja Avramov
Smilja Avramov

Smilja Avramov, poznati stručnjak za međunarodno pravo, preminula je juče u 101. godini u svom stanu u Beogradu.

Profesorka je, kako je saopšteno iz Udruženja „Oganj“, bila njihov dugogodišnji član, a u februaru je povodom njenog 100. rođendana upriličena svečana Akademija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu, gimnaziju je završila u Sušaku 1936. a obrazovanje u Beču prekinuo je Drugi svetski rat tokom koga je ubijeno 11 članova njene porodice u logoru Jasenovac. Ovaj genocid, koji joj je desetkovao porodicu, ostaviće neizbrisiv trag i uticati na to da zločin genocida postane jedna od centralnih tema njenog naučnog opusa, a ona jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida.

Pravni fakultet završila je u Zagrebu 1947, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. i predsednica svetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Kasnije će biti jedan od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

Iz braka sa Dušanom Avramovim, visokim državnim funkcionerom bivše SFRJ, bankarom i diplomatom, profesorka Avramov ima dve ćerke, Draganu i Radmilu, kao i unuke i praunuke.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Izvor: Blic

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: