fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prekida se suđenje Goranu Hadžiću?

Sudsko vijeće Haškog tribunala već u junu će donijeti odluku da li će suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću biti prekinuto, pišu „Večernje novosti“.

Bliži li se kraj drame u Hagu: Goran Hadžić Foto: ICTY staff
Goran Hadžić Foto: ICTY staff

List navodi da će odbrana početkom naredne sedmice odgovoriti na zahtjev Haškog tužilaštva da Hadžiću bude prekinuto suđenje, nakon čega Tužilaštvo ima sedam dana za odgovor.

Hadžićev advokat Zoran Živanović ocijenio je da je sud, na kraju, našao kompromisno rješenje da postupak odgodi na neodređeno vrijeme.

„Pretpostavljam da će obustaviti postupak, prije svega zbog zdravstvenog stanja Gorana Hadžića, kao i da će negirati navode Tužilaštva da su kompromitovali integritet procesa“, rekao je Živanović.

On je ukazao da i u Hagu, kao i u Srbiji, kada tužilac jednom odustane od gonjenja, proces naknadno ne može biti obnovljen.

Haški tribunal je 25. marta donio odluku da sudski proces Goranu Hadžiću, koji je teško bolestan, bude u stanju mirovanja na neodređeno vrijeme.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj. Uhapšen je 20. jula 2011. godine u selu Krušedol na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012. godine.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Tužilaštvo traži kraj postupka protiv Hadžića | Jadovno 1941.

Hag: Prekinuto suđenje Hadžiću | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: