fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tužilaštvo traži kraj postupka protiv Hadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u četvrtak da se i formalno obustavi postupak protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića tvrdeći da je on „faktički već obustavljen i kompromitovan“, iako je suđenje prekinuto na neodređeno vreme.

Bliži li se kraj drame u Hagu: Goran Hadžić Foto: ICTY staff
Bliži li se kraj drame u Hagu: Goran Hadžić
Foto: ICTY staff

Naime, tužilaštvo smatra da je sudsko veće kompromitovalo integritet procesa kada je usvojilo Hadžićev zahtev za kontakt sa jednim brojem svedoka odbrane koji još nisu saslušani na suđenju.

Takođe podseća da, iako je Žalbeno veće naložilo da se suđenje ili nastavi ili obustavi s obzirom na stadijum Hadžićeve bolesti, sudsko veće je odlučilo da ga prekine na neoređeno vreme.

Tužilaštvo smatra da je sudsko veće na taj način „napustilo suđenje u prilog de fakto obustavi postupka.

„Kako nema realnih izgleda da se suđenje nastavi ili mogućnosti da se povrati integritet procesa, nema svrhe da postupak ostane u statusu prekida na neodređeno vreme“, smatra tužilaštvo koje ne vidi drugo rešenje, osim da se u tom slučaju postupak obustavi.

Hadžić je na privremenoj slobodi zbog teškog zdravstenog stanja, a suđenje mu je prekinuto još u oktobru 2014. godine. Njemu je dijagnostifikovan tumor mozga.

On se u optužnicom Tužilaštva tribunala tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991 do 1993. godine u Istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Hag: Prekinuto suđenje Hadžiću | Jadovno 1941.

BEOGRAD DAO DODATNE GARANCIJE ZA HADžIĆA | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: