fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Predstavljeno ćirilično izdanje „Magnum krimena“

Predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige "Magnum krimen"
Predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige „Magnum krimen“

U Beogradu je večeras predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige „Magnum krimen“ autora Viktora Novaka, koja otkriva zločinačke planove Vatikana i rimokatoličkog sveštenstva nad pravoslavnim Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i sadrži dva nova do sada neobjavljena poglavlja.

Akademik Vasilije Krestić, čijom su zaslugom dva ranije izostavljena poglavlja ukomponovana u novo izdanje, kaže da djelo „Magnum krimen“ ostaje u temeljima nauke izučavanja genocida koji su ustaše počinile nad Srbima u NDH.

On podsjeća da je Vatikan ekskomunicirao Novaka, koji je rođen kao Hrvat rimokatolik, zbog njegovog iscrpnog rada na istini i dokumentacije koja je argumentovano pokazala da je Vatikan godinama prije zločina potpirivao ustaštvo u Hrvatskoj.

„Nije čudno što je Novak od same rimske kurije ekskomuniciran jer im je zadao težak udarac i razobličio ih je do kraja. On je u knjizi sakupio silnu dokumentaciju i pustio je da ona sama govori“, rekao je Krestić.

Govoreći o dva poglavlja koje je komunistički režim izbacio iz prvog izdanja koje je štampano 1948. godine, Krestić je rekao da su to poglavlja o Tiršovom Sokolskom pokretu, koji je bio trn u oku ustašama, te o pismu Dobroslava Ivaniševića kardinalu Alojziju Stepincu u kome ga kritikuje zbog stalnih napada na Jugoslaviju, na jedinstvo Srba i Hrvata i na porodicu Karađorđević.

„Stepinac mu nikada nije odgovorio“, rekao je Krestić i dodao da je danas tužno uopšte raspravljati o tome da li Stepinac može biti svetac.

Akademik Milorad Ivanišević konstatovao je da su dva neobjavljena poglavlja u novom ćiriličnom izdanju samo dali na težini „Magnum krimena“, koje je neoboriv dokument o sprezi zločina i Rimokatoličke crkve.

„Jedinstvo zločina i crkve nigdije nije tako ostvareno kao u BiH i Hrvatskoj“, naglasio je Ivanišević.

Profesor Milo Lompar rekao je da knjiga „Magnum krimen“ fascinira svojom sudbinom i aktuelnošću, iako je bila nepoželjna za komuniste.

„Ova knjiga, ne samo da novim poglavljem dovodi u sumnju verziju o Stepinčevom jugoslovenstvu, već svedoči o dugotrajnosti jednog načina mišljenja koje se nataložilo u svim strukturama hrvatske politike“, zaključio je Lompar.

Prvo izdanje knjige „Magnum krimen“ objavljeno je 1948. godine. Skraćeno izdanje objavljeno je 1960. godina, a reprint tog izdanja 1986. godine.

Izdanje, koje je večeras predstavljeno beogradskoj publici na Kolarčevom univerzitetu, štampano je u Izdavačkoj kući „Katena mundi“ i biće glavni adut te kuće na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vladimir Dimitrijević: Poziv svima na promociju Magnum crimena!

MAGNUM CRIMEN je kost u grlu onima koji zovu papu u Srbiju …

Dva izostavljena poglavlja iz knjige Magnum crimen Viktora …

TOTALNI GENOCID – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: