Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDSTAVLjENA MONOGRAFIJA “SRPSKA CRKVA U VELIKOM RATU 1914-1918”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/srpska-crkva-u-ISR.jpg

BEOGRAD, 31. OKTOBRA /SRNA/ – Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljena kapitalna monografija “Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918”, prva do sada objavljena sveobuhvatna istoriografska studija o stradanju Srpske crkve u Prvom svjetskom ratu.

Monografija pruža sveobuhvatni pregled stanja crkve i njenog funkcionisanja tokom Prvog svjetskog rata, podatke o materijalnim razaranjima Crkve, a prije svega daje podatke o stradanjima sveštenika i o pojedinačnim sudbinama najvećeg broja sveštenika i monaha.

Autori knjige, stručni saradnici u Institutu za noviju istoriju Srbije Radmila Radić i Momčilo Isić, su istražujući arhive Jugoslavije i Srbije, kao i, prvi put Arhiv Sinoda Srpske pravoslavne Crkve /SPC/, došli do nalaza da je Srpska crkva bila jedan od najvećih pojedinačnih stradalnika u Prvom svjetskom ratu.

Momčilo Isić je rekao da je u Prvom svjetskom ratu poginulo ili na drugi način stradalo 30 odsto sveštenika SPC i da knjiga sadrži leksikon sa 3.327 imena sveštenika koji su stradali, bili internirani ili radili tokom rata u Srbiji.

Isić je podsjetio da se ni dan danas ne zna koliko je ljudi stradalo u Srbiji u Prvom svjetskom ratu i kolike su bile stvarne razmjere razaranja.

Knjigu je objavila Izdavačka kuća “Filip Višnjić” u okviru edicije “Moderno doba”, u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta” iz Gackog.

Urednik edicije “Moderno doba” Dragan Jovanović rekao je na promociji da knjiga daje informacije do sada potpuno nepoznate publici o tome kako su “izgledale četiri krvave godine” trajanja Prvog svjetskog rata.

“Publika nema predstavu, između ostalog, šta se dešavalo sa SPC, a sveštenici su išli i u zbeg preko Albanije. Ona je više nego značajan priručnik, enciklopedija, jer prvi put daje detalje o tome šta se zaista dogodilo”, rekao je Jovanović.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

PREMIJERA FILMA “BRANIO SAM MLADU BOSNU”

Izložba arhivskih dokumenata u Tuzli

PROMOVISAN “RATNI ALBUM 1914. – 1918.”

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: