Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDSTAVLjENA KNjIGA “ZLOČINI NAD SRBIMA U NDH”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/Promovisana_knjiga_zlocin_nad_Srbima_u_NDH.jpg

Knjiga “Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/” predstavlja dokumentovani prilog za odgovornost te države i cijele njene uprave koje su provodile ideologiju ostvarivanja čisto hrvatske države, rekao je autor ove knjige Jovan Mirković.

Knjiga sadrži izbor dokumentarnih fotografija na kojima su registrovani prizori zločina nad srpskim narodom u NDH od 1941. do 1945. godine.

Mirković ističe da je cilj dvojezičnog izdanja foto-monografije, na srpskom i engleskom jeziku, da se foto-dokumentacionim materijalom stalno podsjeća na stradale Srbe u NDH koji nisu mogli podići glas protiv sudbine koja ih je snašla.

On je novinarima u beogradskom Domu vojske, gdje je predstavljena knjiga, rekao da knjiga daje hronologiju zločina u prva tri mjeseca postojanja NDH, opisuje fenomene i mehanizme zla, masovna i pojedinačna ubistva Srba.

To je naročito značajno, ističe Mirković, jer tada nije bilo oružanog otpora, što pokazuje namjeru države da uništi dio svog stanovništa, i to najviše Srba koji su činili jednu trećinu.

Akademik Vasilije Krestić, koji je pisac predgovora, rekao je da je izuzetno važno što je knjiga objavljena i na engleskom jeziku, da bi se šira javnost informisala o stradanjima Srba u NDH, ali je značajna i za domaće stanovništvo koje ili nedovoljno zna, ili bježi od surovih činjenica o stradanjima u Jasenovcu.

“Knjigom se želi podstaći to da se žrtvama koje su stradale od 1941. do 1945. godine podigne jedan memorijalni centar, da ih svi na određen način ožalimo onako kako zaslužuju”, naglasio je Krestić.

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan /Ćulibrk/ naveo je da je ova knjiga važna, jer je riječ o spoju izuzetnog naučnog djela i naučno-popularnog pristupa.

Ističući da je autor ove knjige najveći stručnjak u svijetu kada je riječ o logoru Jasenovac, episkop Jovan rekao je da je Mirković dva puta bio direktor spomen-područja u Jasenovcu, a da je sa te funkcije “prvi put bio smijenjen od drugova, a drugi put uhićen od gospode”.

Učesnici skupa poručili su da je važno objavljivanje ove knjige, jer sadrži fotografije koje su “zapamtile i lica žrtava i zločinaca, a da dio surove istine među koricama knjige čuva od zaborava stradanje nevinih”.

Fotografije su zabilježile egzekutore koji se ponosno slikaju pored žrtava svog zločina, što svjedoči o individualnoj i grupnoj patologiji jednog vremena da se ubije što više ljudi na što suroviji način i stvori etnički čista Hrvatska.

Knjigu “Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” objavio je beogradski izdavač “Svet knjige”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: