fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga „Zaboravljeni“ o jasenovačkim logorašima

U Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci sinoć je promovisana knjiga „Zaboravljeni“, autora Dejana Motla i Đorđa Mihailovića, koja govori o posljednjim jasenovačkim logorašima.

Jevrejski kulturni centar

Jevrejski kulturni centar


Motl, koji je i kustos u Spomen području „Donja Gradina“, rekao je na promociji da je knjiga dobila naziv „Zaboravnjeni“ zato što su prežvjeli jasenovački logoraši bili zaboravljeni od društva i države. On kaže da knjiga sadrži biografije 169 preživjelih jasenovačkih logoraša sa njihovim fotografijama i potresnim pričama o stradanjima u Jasenovcu.

Motl navodi da su podaci o logoru Jasenovac u knjizi korišteni iz istorijske arhive u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci i Spomen-području Jasenovac.

Recenzent ove knjige episkop slavonsko-pakrački Jovan (Ćulibrk) rekao je da ovo djelo predstavlja suvo zlato, s obzirom na to da na području bivše Jugoslavije do 1996. godine nije postojala nijedna knjiga koja govori o istini o logoru Jasenovac.

– Ova knjiga je ono što nam je nedostajalo ne godinama, već decenijama. Samo zbog tog mjesta u istoriografiji ona je blagoslov, ona je bila neophodna i ovo je znak novog vremena koje dolazi – rekao je episkop Jovan.

Istoričar Željko Vujadinović rekao je da ostaju velika istorijska pitanja u vezi sa Jasenovcem – kako je uopšte bio moguć, kako je bila moguća takva politika NDH i gdje su njeni istorijski temelji. On je istakao da je istorijsko pitanje – zbog čega u SFRJ nije bilo priče o logoru Jasenovac i kako je to povezano sa razvojem te zemlje nakon sukoba sa Informbiroom 1948. godine i poslije pokušaja uspostavljanja veza sa Vatikanom, te zategnutih odnosa komunističkih vlasti nakon suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu.

On je rekao da je otopljavanje odnosa Jugoslavije sa Vatikanom rezultiralo sporazumom da se ne priča o Jasenovcu, ističući da je to jedan od razloga zbog čega nije bilo temeljnih istorijskih studija o tom stratištu i zašto se prestalo sa istraživanjem ustaški zločina, što je bilo započeto 1945. godine.

Promociji su prisustvovali ministar prosvjete i kulture i Republike Srpske Dane Malešević, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe Slobodan Nagradić, predstavnici Udruženja logoraši Drugog svjetskog rata, ugledni naučni, javni i kulturni radnici.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Promocija knjige “Zaboravljeni“ Knjiga o posljednjim …

obilježavanje 70 godina od proboja logoraša 19. aprila

obilježavanje godišnjice proboja posljednjih jasenovačkih …

Jasenovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: