Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Представљена књига “Сребреничка подвала”

Књига Сребреничка подвала
Књига Сребреничка подвала

Аутор књиге “Сребреничка подвала” пуковник Ратко Шкрбић истакао jе на трибини у Београду да jе његова књига воjна анализа догађаjа у Сребреници 1995. године заснована на чињеницама, те да политике у њоj нема, осим у jедном малом диjелу, коjи jе било немогуће заобићи.

“Праћењем кретања заробљеника, установио сам да Тужилаштво у двиjе оптужнице износи податке о броjу заробљених, превезених и погубљених, коjи се противе свим законима логике и здравог разума”, рекао jе Шкрбић на трибини у пуноj сали Вазнесењске цркве. 

Он jе напоменуо да jе разлика између броjа становника Сребренице приjе и послиjе операциjе Воjске Републике Српске у свих 12 примjера прорачуна мања од 1.000, а у неким примjерима чак и не постоjи, и то према подацима из докумената муслиманских снага и 28. дивизиjе такозване Армиjе БиХ.

Трибина о књизи пуковника Ратка Шкрбића “Сребреничка подвала” била jе заказана за 10. април у Дому воjске Србиjе, али jе отказана на интервенциjу Фонда за хуманитарно право и по наређењу министра одбране Србиjе.

У пуноj сали Вазнесењске цркве посjетиоцима jе Милош Милоjевић из “Београдског културног клуба” поручио да jе та интервенциjа само повећала интересовање за књигом, као што се и одувиjек дешавало када се некоме онемогући слобода говора.

Он jе истакао да књига има за циљ да на основу доступне грађе освиjетли потезе српске воjске у Сребреници током љета 1995. године, те да jе књига пуковника Шкрбића, уствари, воjно-историjска студиjа базирана на грађи у коjу jе имао увид као експерт и свjедок пред Хашким трибуналом.

“Аутор ниjе уврстио у своjу грађу ни сведочења Срба, што са историjског становишта ниjе оправдано, али jе разумљиво jер jе ово контроверзна тема, те jе пожељно да се искључи и наjмања могућност пристрасног расуђивања”, рекао jе Милоjевић.

Рецензент књиге Мирчета Вемић поручио jе да научна књига пуковника Шкрбића изазива зазор, jер подаци изнесени у њоj показуjу да jе муслиманска страна проширила гласине да се у љето 1995. године у Сребреници десило прво етничко чишћење, а затим, како jе та гласина расла, масакр, па онда и геноцид у коjем jе наводно побиjено више од 7.000 људи.

“Та гласина узела jе маха посредством западне пропаганде и обишла свет. Али истраживачи, попут Шкрбића, приступили су тоj теми како треба. На краjу jе утврдио да ниjе реч ни о каквом геноциду, осим о геноциду над истином”, рекао jе Вемић.

Он jе нагласио да jе тако jош jедном доказана Есхилова теза да када почне рат – увиjек прва страда истина, те да књига “Сребреничка подвала” показуjе да “проширене гласине” вриjеђаjу савjест човjечанства, истину, правду, људско достоjанство и здрав разум.

Трибина у Вазнесењскоj цркви одржана jе са благословом пароха, а организатор и издавач књиге jе “Историjски проjекат Сребреница”.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: