fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Predstavljena knjiga „Srebrenička podvala“

Knjiga Srebrenička podvala
Knjiga Srebrenička podvala

Autor knjige „Srebrenička podvala“ pukovnik Ratko Škrbić istakao je na tribini u Beogradu da je njegova knjiga vojna analiza događaja u Srebrenici 1995. godine zasnovana na činjenicama, te da politike u njoj nema, osim u jednom malom dijelu, koji je bilo nemoguće zaobići.

„Praćenjem kretanja zarobljenika, ustanovio sam da Tužilaštvo u dvije optužnice iznosi podatke o broju zarobljenih, prevezenih i pogubljenih, koji se protive svim zakonima logike i zdravog razuma“, rekao je Škrbić na tribini u punoj sali Vaznesenjske crkve. 

On je napomenuo da je razlika između broja stanovnika Srebrenice prije i poslije operacije Vojske Republike Srpske u svih 12 primjera proračuna manja od 1.000, a u nekim primjerima čak i ne postoji, i to prema podacima iz dokumenata muslimanskih snaga i 28. divizije takozvane Armije BiH.

Tribina o knjizi pukovnika Ratka Škrbića „Srebrenička podvala“ bila je zakazana za 10. april u Domu vojske Srbije, ali je otkazana na intervenciju Fonda za humanitarno pravo i po naređenju ministra odbrane Srbije.

U punoj sali Vaznesenjske crkve posjetiocima je Miloš Milojević iz „Beogradskog kulturnog kluba“ poručio da je ta intervencija samo povećala interesovanje za knjigom, kao što se i oduvijek dešavalo kada se nekome onemogući sloboda govora.

On je istakao da knjiga ima za cilj da na osnovu dostupne građe osvijetli poteze srpske vojske u Srebrenici tokom ljeta 1995. godine, te da je knjiga pukovnika Škrbića, ustvari, vojno-istorijska studija bazirana na građi u koju je imao uvid kao ekspert i svjedok pred Haškim tribunalom.

„Autor nije uvrstio u svoju građu ni svedočenja Srba, što sa istorijskog stanovišta nije opravdano, ali je razumljivo jer je ovo kontroverzna tema, te je poželjno da se isključi i najmanja mogućnost pristrasnog rasuđivanja“, rekao je Milojević.

Recenzent knjige Mirčeta Vemić poručio je da naučna knjiga pukovnika Škrbića izaziva zazor, jer podaci izneseni u njoj pokazuju da je muslimanska strana proširila glasine da se u ljeto 1995. godine u Srebrenici desilo prvo etničko čišćenje, a zatim, kako je ta glasina rasla, masakr, pa onda i genocid u kojem je navodno pobijeno više od 7.000 ljudi.

„Ta glasina uzela je maha posredstvom zapadne propagande i obišla svet. Ali istraživači, poput Škrbića, pristupili su toj temi kako treba. Na kraju je utvrdio da nije reč ni o kakvom genocidu, osim o genocidu nad istinom“, rekao je Vemić.

On je naglasio da je tako još jednom dokazana Eshilova teza da kada počne rat – uvijek prva strada istina, te da knjiga „Srebrenička podvala“ pokazuje da „proširene glasine“ vrijeđaju savjest čovječanstva, istinu, pravdu, ljudsko dostojanstvo i zdrav razum.

Tribina u Vaznesenjskoj crkvi održana je sa blagoslovom paroha, a organizator i izdavač knjige je „Istorijski projekat Srebrenica“.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: