Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljena knjiga posvećena Vukašinu Mandrapi

Datum objave: sreda, 14 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Knjiga “Radi ti, dijete, svoj posao” posvećena životu i herojskom stradanju Vukašina Mandrape, kojeg je nakon 70 godina od smrti u Jasenovcu 2000. godine kanonizovala Srpska pravoslavna crkva, predstavljena je danas u Beogradu.

Autor Momir Vasiljević je na promociji svoje knjige "Radi ti, dijete, svoj posao" posvećena životu i herojskom postradanju Vukašina Mandrape koji je posle 70 godina od stradanja u Jasenovcu kanonizovan od stane SPC 2000. godine.
Autor Momir Vasiljević
Foto: SRNA

Autor knjige Momir Vasiljević rekao je na promociji u Udruženju novinara Srbije da je djelo zasnovano na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima o stradanju Novovjekovnog Velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, ali da govori i o stradanju Srba u NDH.

Vasiljević je dodao da je Vukašinova rečenica “Radi ti, dijete, svoj posao”, koju je Mandrapa izgovorio ustaši 1942. godine prije nego što ga je ovaj sasjekao nožem, posrbljena Hristova molitva: “Oprosti im Bože, jer ne znaju šta rade”.

Inače, riječ je o čovjeku čije je ime bilo Spasoje Mandrapa, a nadimak mu je bio Vukašin, pa je i njegov ausvajs glasio na ime Vukašin Mandrapa.

“Sadašnjost i budućnost gradimo na uzoranoj ledini na kojoj kao da smo se slučajno našli, a nije tako. Na toj ledini su stradale nevine žrtve”, istakao je Vasiljević.

On je naveo da se Mandrapa 1942. godine sa još 3.000 ljudi našao u Jasenovcu, gdje su mu isječene uši pošto nije htio da uzvikne ustaški pozdrav kako mu je naređeno.

Mandrapina porodica stradala je više puta od Hrvata. Komšija Brajković, Hrvat po nacionalnosti, ubio je Vukašinovog oca, te je Vukašin /rođen 1898. godine/ ostao siroče sa 16 godina.

Predstavljena knjiga "Radi ti, dijete, svoj posao" posvećena životu i herojskom postradanju Vukašina Mandrape koji je posle 70 godina od stradanja u Jasenovcu kanonizovan od stane SPC 2000. godine.
Foto: SRNA

“Vukašin iz Klepaca je 1914. godine spasio dečaka iz kuće Brajkovića koji se davio u reci, a taj dečak je pošto je porastao bio ustaški zapovednik i ubio je Vukašinovog brata. To je ono što je na mene ostavilo veliki utisak”, rekao je novinar RTS-a Branko Stanković.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Drago Sando rekao je na promociji da Vukašinove riječi i danas odjekuju u ljudima, a da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini.

Promociji knjige, kako su naveli – svojevrsnog žitija Svetog Vukašina, prethodio je dokumentarni film o stradanju Srba u NDH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sveti Vukašin Novomučenik Jasenovački i Klepački | Jadovno …

Da li je Sveti Vukašin bio moguć? Iz istorije srbskog …

LOGORSKA ISTORIJA SRBA – SVETI VUKAŠIN …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top