Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga o stradanju SPC u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

Autor knjige “Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” Jovan Mirković izjavio je večeras da stradanje SPC predstavlja kontinuitet zločina nad srpskim narodom.

Predstavljanje knjige "Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", autora  Jovana Mirkovića, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.
Promocija knjige “Stradanje Srpske pravoslavne crkve u
Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” Foto: SRNA

“SPC je duhovna vertikala koja održava srpsko nacionalno biće, bez obzira na versku i ideološku opredeljenost i trebalo je uništiti taj duhovni stub da bi se mogla uništiti i nacija”, rekao je Mirković na predstavljanju knjige u prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini.

Istoričar Dragan Davidović rekao je novinarima da je Mirkovićeva knjiga o stradanju SPC jedno od fundamentalnih djela koje na egzaktan i nepobitan način govori o teškom stradanju Crkve i srpskog naroda.

“Knjiga jasno pokazuje sve zlo koje je NDH koncentrisala u odnosu na SPC i srpski narod”, ocijenio je Davidović.

Istoričar Milan Koljanin rekao je, uoči predstavljanja knjige, da je riječ o kapitalnom djelu koje sveobuhvatno obrađuje stradanje SPC u monstruoznoj državi, jer je SPC bila oslonac srpskog identiteta i prva na meti ustaškog angažovanja na totalnom uništenju Srba.

On je poručio da ova tema i ovakve knjige treba da budu dio školskog programa, jer ustaške ideje i simboli zla još nisu prevladani u hrvatskoj javnosti.

“Nema opravdanja za ustaški pozdrav, ni za odnos prema srpskom narodu kakav gledamo kroz paljenje novina, što je nastavak zatiranja i tog malobrojnog preostalog srpskog naroda u Hrvatskoj”, istakao je Koljanin.

On je ocijenio da je ova struja vrlo jaka u hrvatskoj javnosti i da postaje sve jača.

Predstavljanje knjige "Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", autora  Jovana Mirkovića, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.
Prema podacima iz knjige, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, SPC, njeno sveštenstvo i srpski narod doživjeli su golgotu biblijskih razmjera – srušeno je oko 450 srpskih crkava, a oko 800 je opustošeno i oštećeno.

Iscrpni tekstovi u knjizi praćeni su sa 900 dokumentarnih fotografija koje prikazuju srušene, polusrušene i popaljene crkve, kapele, jame, zgarišta.

Knjiga donosi biografije 171 srpskog sveštenika, koje su ustaše ubile u njihovim domovima, crkvama ili u gospićkim i jasenovačkim logorima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi …

Predstavljena knjiga „Stradanje Srpske pravoslavne crkve u …

U Banjaluci promovisana fotomonografija „Stradanje SPC u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: