Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Predstavljena knjiga “Jadovnička golgota”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovnicka-golgota.jpg

Knjiga jereja Dragana Šućura u izdanju UG Jadovno 1941. iz Banjaluke, koja govori o stradanju sveštenoslužitelja SPC u sistemu logora smrti NDH Gospić – Jadovno – Pag, predstavljena je u Gradišci.

Šućur je naveo tokom sinoćnje promocije, da je u knjizi “Jadovnička golgota” sadržan pregled stradanja sveštenoslužitelja SPC u sistemu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić – Jadovno – Pag 1941. godine, u kome je stradalo više od 40 hiljada ljudi, a većina njih, oko 38 hiljada, bili su Srbi.

U knjizi su navedene biografije sa fotografijama 72 sveštena lica Srpske pravoslavne crkve, dva arhijereja, četiri jeromonaha i 56 drugih sveštenoslužitelja iz svih eparhija u Hrvatskoj i BiH, a najviše iz Gornjokarlovačke eparhije.

“Cilj Nezavisne Države Hrvatske, bio je da se na tom prostoru uništi Srpska pravoslavna crkva, a kasnije osnuje takozvana hrvatska pravoslavna crkva. To je dovelo do toga da Srpska pravoslavna crkva nije više funkcionisala, kao u vrijeme prije Drugog svjetskog rata, jer nijedan episkop nije ostao na području svog stolovanja. Na teritoriji NDH ubijeno je više od 200 srpskih sveštenika”, naveo je Šućur.

Prema njegovim riječima, knjigu “Jadovnička golgota” prvobitno je napisao kao naučni rad za Međunarodnu konferenciju o stradanju naroda i sveštenstva u sistemu logora Gospić-Jadovno-Pag, koja je održana u Banjaluci 2011. godine.

Knjiga je u izdanju udruženja građana Jadovno 1941, izašla početkom ove godine, a promovisana je u Plaškom u okviru obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2014  i u Banjaluci.

O knjizi je govorio Docent dr Goran Latinović, načelnik odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Jerej Dragan Šućur diplomirani je teolog i magistar istorijskih nauka, a trenutno službuje kao vojni sveštenik u Banjaluci u Oružanim snagama BiH.

Napisao je nekoliko radova iz istorije Srpske pravoslavne crkve, među kojima i knjigu “Banjalučka eparhija za vrijeme episkopa doktora Vasilija Kostića”.

Saradnik je na projektu “Enciklopedija Republike Srpske” Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Jadovnička golgota – Sveštenoslužitelji Srpske Pravoslavne 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: