fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljen roman „U Sjećanju na zaborav“

U Biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini večeras je predstavljen roman „U sjećanju na zaborav“ sa kojim je autor Saša Knežević ove godine osvojio treću nagradu na konkursu „Zlatna sova“, što je najprestižnija književna nagrada u Republici Srpskoj.

Roman "U sjećanju na zaborav"
Roman „U sjećanju na zaborav“ Saše Kneževića

Saša Knežević rođen je 1971. godine u Sarajevu, završio je opštu književnost u Novom Sadu, doktorirao na Filozofskom fakultetu na Palama 2007. godine, gdje radi kao vanredni profesor Srbistike.

Autor kaže da je želio da napiše roman za djecu o vremenu posljednjeg rata i poslije rata, jer smatra da, kako vrijeme prolazi, djeca imaju potpuno iskrivljen ugao posmatranja ratnih dešavanja.

„Mi Srbi kao narod sve svoje traume i najteže dane koje smo preživjeli vrlo lako zaboravljamo, sklanjamo ih u stranu, da se ne bi nekom zamjerali“, rekao je Knežević.

Zbog toga su djeca ostala junaci ovog romana za odrasle.

Prema riječima Kneževića, knjiga govori o djeci koja su neubilježene civilne žrtve rata, o izgubljenim dušama i o krivici za pojedinačne sudbine sve djece koja su u ratu ostala bez roditelja i bez ljubavi.

Na promociji u Bijeljini predsjednik bijeljinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Jelina Đurković rekla je publici da o knjizi „U sjećanju na zaborav“ govori kao čitalac, jer je čitajući ovaj roman liječila lične traume iz rata i vremena do danas.

„Imamo roman koji gotovo na dokumentaran način svjedoči o svemu kroz šta je u posljednjem ratu prošla srpska porodica, zajednica i srpski narod, knjigu koja je lijek za te traume“, ocijenila je Đurkovićeva.

Ona je poručila da je čovjek na putu ozdravljenja kada se na svoj račun nasmije i tako se odupre traumama i nesrećama.

Roman „U sjećanju na zaborav“ objavljen je u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Večeras u Banjaluci – Promocija knjige „Sudbina Krajine“

Promovisana knjiga „Srebrenički krug“ Dragana Vujičića

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: