Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Predstavljen novi broj Dveri: NDHrvatska – država genocida

Dveri

U cilju prevencije budućeg genocida nad Srbima, Dveri objavljuju broj o Jadovnu i Jasenovcu Dveri su danas u Pres centru u Beogradu održale konferenciju za novinare na kojoj su predstavile novi broj časopisa posvećen stradanjima Srba u Drugom svetskom ratu, u Jadovnu i Jasenovcu, ustaškim logorima tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Sa pobudama za izdavanje jednog ovakvog temata, prisutne je upoznao Branimir Nešić, glavni i odgovorni urednik časopisa Dveri srpske.

Nikada izneta potpuna istina o genocidu nad Srbima u pomenutim logorima, nezainteresovanost sadašnje vlasti da o tome govori i na ovaj zločin podseća, navela je Dveri da u cilju prevencije nekog budućeg Jasenovca, izda jedan ovakav temat broj, istakao je Nešić.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“, Savo Štrbac, podsetio je na poslednja stradanja Srba u Hrvatskoj, ističući da je utvrđivanje istine o Jasenovcu, potvrda genocida koji se tamo dogodio, korak bliže dokazivanju etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske u poslednjem
ratu.

Ono što Srbima, koji su stradali kao retko koji narod u Evropi, nedostaje, jeste Muzej žrtava genocida nad srpskim narodom u 20. veku, istakao je Vladan Vukosavljević, jedan od inicijatora peticije o osnivanju ovog muzeja.

Peticijom se od vlasti traži da:

– odobri izgradnju „Muzeja genocida nad srpskim narodom u XX veku“;
– odobri i dodele lokaciju za njegovu izgradnju na teritoriji grada Beograda u nekoj od centralnih opština;
– zajedno sa narodom srpskim, aktivno učestvuje u prikupljanju dobrotvornih priloga za njegovu izgradnju;
– ustanovi kao državni praznik „Dan sećanja na žrtve genocida nad srpskim narodom“;
– u saradnji sa Republikom Srpskom izdvoji sredstva i resurse za izgradnju ispostave Muzeja u Banja Luci.

I na kraju, Predrag Dragić Kijuk, jedan od učesnika Pete međunarodne konferencije o Jasenovcu u Banjaluci, i jedan od autora u predstavljenom
broju, istakao je činjenicu da je Jasenovac za Srbe isto što i Holokaust za Jevreje, i da je prećutkivanje Jasenovca ravno zločinu koji se tamo dogodio.

Redakcija časopisa Dveri srpske je uspela da ovaj broj objavi baš u vreme posete pape Hrvatskoj, i povodom toga u saopštenju ističe:

Benedikt XVI će ovih dana posetiti Hrvatsku i pomoliti se na grobu Alojzija Stepinca – ustaškog kardinala. Dveri smatraju da je ovo trenutak kada papi – poglavaru države Vatikan, treba simbolično da uruče novi broj svog časopisa posvećen stradanju Srba u Jadovnu  iJasenovcu i tokom Drugog svetskog rata. Ovo je vreme kada domaću i svetsku javnost treba podsetiti na plodove vatikanske „civitas dei u Hrvata“ (Božja država – tako su kardinali nazivali ustašku NDH).

Povodom papine posete Hrvatskoj, a saglasno mnogobrojnim izvinjenjima političara iz Srbije hrvatskim vojnicima iz poslednjih ratova, Dveri
smatraju da je sada vreme da postavimo pitanja na koja očekujemo odgovor pape i Hrvata:

–    Da li je današnja Hrvatska baštinik NDH i da li bi bila moguća etnički čista Hrvatska da nije bilo ustaškog genocida nad Srbima pod Pavelićem i etničkog čišćenja pod Tuđmanom?
–    Da li bi bilo Jasenovca i Jadovna da nije bilo delovanja križarskog pokreta Ivana Merca?

Koliko je vatikanskog klera u Hrvatskoj učestvovalo u ubijanju Srba (staraca, žena i dece) i da li bi to bilo moguće bez dopuštenja pape Pija 12?
–    Koja je uloga velikih sila (danas država Evropske unije) u podršci Vatikanu i Paveliću tokom Drugog svetskog rata?

Može li kardinal Stepinac, vikar ustaške vojske biti „blaženi“ posle svega što su vojska i kler u NDH učinili Srbima, Jevrejima i Romima?

Sva ova pitanja neko već jednom mora da postavi, i Dveri to ne čine da bi podstakle nove podele i posejale seme ratnog razdora između Srba i Hrvata ili između pravoslavnih i rimokatolika. Dveri ovim činom žele da podstaknu novi i iskren dijalog između Srba i Hrvata koji jedino može početi u Jasenovcu. Sve ono što sada režim u Beogradu radi samo je farsa i stvara plodno tle za buduće sukobe koji mogu imati nesagledive posledice za oba naroda. Interes naših naroda, celog Balkana i Evrope jeste da se istina o stradanju Srba u prošlom veku najzad utvrdi i da se države koje su to počinile sa posledicama genocida suoče.

Međutim, čak i iznad interesa mira na ovim prostorima pravoj srpskoj eliti mora biti interes sprečavanja novog genocida nad Srbima koji će neminovno uslediti ako se na navedena pitanja ne odgovori.

Izvor: SRPSKA MREŽA

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: