Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljanje naučne studije „O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske“ akademika Prof. Dr Vasilija Đ. Krestića

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

U Banja Luci u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 17. maja sa početkom u 14 časova biće predstavljena naučna studija akademika Vasilija Krestića “O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske” u izdanju Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda.

Akademik Vasilije Krestić
Akademik Vasilije Krestić

Sofija Božić u svom prikazu knjige profesora Krestića kaže:

„Iz bavljenja jezičkim pitanjem u nacionalno-političkim kontekstu proizašla je i nova knjiga profesora Krestića, koja nosi naslov O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske. Iza tog jednostavnog naslova krije se složen sadržaj koji govori o suštini srpskog pitanja u Hrvatskoj. Jer, pitanje naziva jezika u neposrednoj je vezi s pitanjem imena naroda, odnosno s pitanjem priznanja srpske nacionalne egzistencije u Trojednici. Profesor Krestić je zato morao da ukaže na ono što predstavlja esencijalni razlog diskriminacije Srba, a to je hrvatsko državno i istorijsko pravo.“

Miodrag Kojić u pregovoru ovoj naučnoj studiji između ostalog navodi:

„Zato naučna studija akademika Vasilija Đ. Krestića o „Nazivu jezika u prošlosti Hrvatske“ i samim nazivom definiše potrebu da se do kraja istraže i predstave javnosti bitne istorijske, naučno dokazane činjenice o pitanju jezika na prostoru Hrvatske i Slavonije u periodu ‎1848-1914. godine. Zahvaljujući profesoru Krestiću i njegovim knjigama mnoge istorijske istine o političkim, kulturnim, državnim odnosima Srba i Hrvata su postale vrlo dostupne srpskoj javnosti.“

Izvor: Ćirilica

Vezane vijesti:

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH …

Dve nove knjige Vasilija Krestića – izveštaj sa tribine …

Krestić: Velike greške učinjene zbog sloge i jedinstva …

Krestić: Memorandum SANU nije razbio Jugoslaviju | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top