fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstava o ustaškoj svadbi šokirala bivšeg ministra Hrvatske

Predstava „Šest likova traži autora“ Olivera Frljića u petak uveče premijerno je izvedena u zagrebačkom Satiričkom pozorištu Kerempuh. Predstava koju je pisao nobelovac Luiđi Pirandeli preoblikovana je tako da kritikuje današnje hrvatsko društvo, a započinje parodijom na svadbu Velimira Bujanca u kojoj se pojavljuju Zdravko Mamić, Marko Perković Tompson, Željka Markić i Zlatko Hasanbegović, čije glave podsećaju na svinje.

Predstava "Šest likova traži autora" izazvala burne reakcije Foto: youtube.com/Hrvatsko narodno kazalište Split
Predstava „Šest likova traži autora“ izazvala burne reakcije Foto: youtube.com/Hrvatsko narodno kazalište Split

Osim što su označeni kao likovi imenima i prezimenima, akteri su opremljeni gumenim maskama, posebno izrađenim, koje karikiraju njihova lica uz dodatak svinjske njuške, piše „Jutarnji list“.

Venčanje počinje dolaskom namerno u kardinala unapređenog penzionisanog biskupa Mile Bogovića, koji se dokotura, veoma vešto, na plinskoj boci. Potom s improvizovnog postolja „venča par“ pod svinjskim maskama, ona u venčanici, on u odelu, koji predstavlja Velimira Bujaneca i njegovu suprugu Karolinu Šego.

Čin venčanja obavlja se ušmrkavanjem, ovlašnim i široko razmahanim, velike količine belog praha, odnosno kokaina. Nakon mladenaca, na isti se način pričeste i ostali svatovi sa svinjskim njuškama: pevač Marko Perković Tompson, preduzetnik Josip Klemm, preduzetnica i aktivistkinja Željka Markić, zatim istoričar, političar i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Potom svi zajedno još naprave krug šmrkajući pa počnu da plešu na note srpskih folk-hitova. Tu su i jedna invalidska kolica, hrvatska zastava s falš grbom (ne dakle državna) u koju se briše nos. U nekom trenutku veselje se razmaše a onda se unosi obredno kolevka iz koje ispada kosturčić koja predstavlja Darija Kordića, odnosno simbolizuje pokolj više od stotinu civila (među njima i bebe) koje su pripadnici Hrvatskog veća odbrane počinili u srednjobosanskom selu Ahmići godine 1993.

Lik bivšeg ministra kulture dr Zlatka Hasanbegovića za dar mladencima donosi tablu na kojoj s jedne strane piše Trg maršala Tita, uz njegove generalije, a s druge Trg dr Ante Pavelića, uz dodatak da je reč o hrvatskom državniku i književniku. Ovo potonje asocijacija je na jednu hrvatsku književnu enciklopediju u kojoj je Pavelić predstavljen kao hrvatski književnik.

Kroz celu predstavu ovi akteri venčanja, zapravo glumci, a i njihovi parnjaci, likovi koji su izgubili autora, zaklinju se da sve što čine, čine „u ime obitelji“, što asocira na istoimenu desničarsku udrugu Željke Markić. Pirandelov komad zbilja se bavi porodičnim odnosima (nasiljem) pa je ova mantra baš pirandelovska.

Na sceni se mogla videti i ogromna šivaća mašina koju su gurali statisti u ustaškim uniformama.

Na Kerempuhovoj premijeri bili su u petak političari Davor Bernardić, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, ali i Zlatko Hasanbegović. Zamoljen za izjavu o predstavi, Hasanbegović je, kao i Velimir Bujanec, bio juče bez komentara.

Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar branitelja, bio je, kaže, šokiran prvim delom predstave, ali smatra da se hrvatska javnost mora privići na provokacije u umetnosti.

Balans na tankoj liniji

– Frljić balansira po tankoj crti i sigurno je neke ljude povredio, ali ne bih rekao kako se radi o govoru mržnje ili nečemu što je sudski tuživo. I mene su na Facebook stotine puta opisali kao neznalicu ili bezveznjaka, a pravosuđe je ocenilo da su to lični stavovi o jednom političaru pa ne vidim zašto ovu predstavu ne okarakterisati kao Frljićeve stavove o nekim osobama i događajima. Ali da su ratne udovice koju su zabranile film „Ministarstvo ljubavi“ videle ovu predstavu, razapele bi šator pred Kerempuhom – rekao je Fred Matić.

Davor Bernardić, predsednik SDP izjavio je kako je „Oliver Frljić hrvatski satiričar te da daje prednost domaćima koji mogu stati uz bok svetskima“.

– Satira, smeh guraju svet napred. Ona jača kao i kritika. Naš je zadatak da se moramo boriti protiv svakog oblika cenzure – rekao je Bernardić ali odbio je zahtev Jutarnjeg lista da pobliže objasni svoju izjavu.

– To je vrlo dobra predstava koja sadrži puno humora i mogu je svima preporučiti. Iako je sasvim sigurno i provokativna, ali, ponavljam, vredi gledanja – rekao je poznati zagrebački advokat Čedo Prodanović. Uz opasku – Poznanici koji se puno bolje razumeju u pozorište kažu kako je Frljićeva predstava „pravi Pirandell“, ali nisam stručnjak, no mogu opet reći da sam se nasmejao i uživao u pozorištu.

Na pitanje ima li u Frljićevoj predstavi govora mržnje, Prodanović je odgovorio da nema, iako će mnogi sigurno biti uvređeni, od bivšeg biskupa Mile Bogovića koji u predstavi jaše na plinskoj boci do Velimira Bujanca koji šmrče beli prah. Ali, sagovornik Jutarnjeg lista smatra kako to nije čak ni tuživo.

– Mislim da niko nema osnovu za tužiti Olivera Frljića, čak ni zbog scene u kojoj se omalovažava hrvatska zastava. Nije reč, naime, o službenoj zastavi Republike Hrvatske, nego o onoj s prvim belim poljem, koja se koristila u NDH – objasnio je Čedo Prodanović.

(Jutarnji list)

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Oliver Frljić: Teatar na mestu zločina | Jadovno 1941.

Frljić tvrdi da desničari prijete njegovoj porodici | Jadovno …

Kako je Frljić uradio ono što Srbi nisu smeli

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: