Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Председник САНУ: Једино политичко питање је како достојанствено напустити КиМ

Председник САНУ др Владимир Костић изjавио jе да jе у овом тренутку jедина политичка мудрост на коjи начин, са елементима достоjанства, напустити Косово, jер “ни дефакто ни деjуре ниjе у рукама Србиjе”

Др Владимир Костић (десно)
Др Владимир Костић (десно)

Председник Српске академиjе науке и уметности (САНУ) др Владимир Костић изjавио jе данас да jе у овом тренутку jедина политичка мудрост на коjи начин, са елементима достоjанства, напустити Косово, jер “ни дефакто ни деjуре ниjе у рукама Србиjе”.

“Неко овом народу мора да каже да Косово више ниjе дефакто нити де jуре у нашим рукама. Боjим се да jе, у овом тренутку, jедина политичка мудрост на коjи начин, са елементима достоjанства, напустити Косово коjе дефакто и де jуре више више у нашим рукама. И то неко овом народу мора да каже”, рекао jе Костић за Радио Београд.

“Око тога се морамо борамо борити зубима и ноктима, jер jе то покушаj одузимања нечега што представља супстрат наше историjе и дела психологиjе, али уколико jедан министар, премиjер или представник мора да тражи дозволу да уђе на ту териториjу, то врло jасно говори да немамо више ни људске, ни економске, ни било какве друге капацитете да тамо наметнемо сопствену вољу”, додао jе Костић.

Према његовим речима, Косово подразума огроман броj онога што представља српску културну основу.

“Можемо jедни друге да лажемо гледаjући се у очи, али алтернатива jе врло jасна. С друге стране, моj став према Европскоj униjи jе цитат Бранка Миљковић – повраћаћу, jа ћу у раj ући. Друге алернативе нема”, поручио jе Костић.

Он сматра да jе савез с Русиjом “вештачка алтернатива” и упитао да ли jе “неко консултовао Русиjу да ли уопште жели Србиjу”.

“Србиjа какав год ударац да прими, мора да настави да шири своjе демократске капацитете и простора слободе, иначе неће опстати…”, сматра Костић.

Историjска реалност, по њему jе, да су и много већи народи губили своjе основе и да нико не сме да заборави Косово.

“Али, да ли неко планира да ратуjе тамо”, упитао jе он.

Председник САНУ jе нагласио да га много више интересуjе судбина Републике Српске, jер тамо постоjи jедан озбиљан, активан, делуjући културни и научни део од милион и по до два милиона људи.

“Чак и на историjским поразима коjи са собом носе горчину, ми морамо да нађемо решења за наш опстанак. Ми треба да преживимо, да имамо своjу проjекциjу за будућност и у том неком контексту jа бих много више од историjских мрзовољности хтео да позовем на виталност”, рекао jе Костић.

Србиjа какав год ударац да прими, додао jе, мора да настави са ширењем своjих пре свега демократских капацитета и ширењем простора слободе, jер иначе неће опстати.

“Историjска реалност jе да су много веће нациjе од нас губиле своjе основе. Нико од нас не сме да тражи да заборавимо Косово, jако jе битно да себе проjектуjемо у будућност, а жртвовање нема никаквог другог смисла сем jош jедног погрешног корака у српскоj историjи”, закључио jе Костић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Има ли у Српскоj академиjи наука и уметности – Срба …

И у нашим уџбеницима Србиjа без – Косова! – Jadovno 1941.

Велика Албаниjа – Од Исе до Хашима – Jadovno 1941.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: