Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРЕДАВАЊЕ МОЈЕ ЈАДОВНО У ЦАРЕВЦУ 31.01.2014.

Са благословом Оца Симеона, Игумана Манастира Рукумиjа, у организациjи Црквене Општине Десине, Средњево и УГ Јадовно 1941. из Бањалуке, у Царевцу, Браничево одражаће се предавање МОЈЕ ЈАДОВНО. Предавање се одржава 31. jануара 2014, у 18 часова, у просториjама црквеног дома. На предавању говоре предсjедник и секретар УГ Јадовно 1941. Душан Басташић и Предраг Лозо. 

Moje Jadovno

Шта потомци и поштоваоци jадовничких жртава раде на мемориjализациjи овог великог стратишта жртава са читаве териториjе некадашње НДХ? Како да Јадовно уврстимо у колективни идентитет српског народа? Ниjе мали броj препрека у таквом настоjању. Ко и зашто и на какве начине и данас релативизуjе злочине почињене у овом комплексу и шта jе потребано jош урадити, како на научном тако и на плану успостављања адекватне културе сjећања и памћења? На трибини на Правном факултету поразговараћемо о овим питањима и покушати да сви заjедно извучемо одређене закључке и поуке.

У овом систему логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић – Јадовно – Паг из 1941. Године, ждерњачи српског и jевреjског народа за само 132 дана  по досадашњим истраживањима, првенствено др Ђуре Затезала, страдало jе 38 010 Срба, 1999 Јевреjа и осталих жртва до досадашње броjке од 40 123 жртве. Комплекс коjи jе уjедно био и претеча Јасеновца дуго jе запостављан из више разлога. Биће то прилика да се продискутуjе о некима од њих.

 Биће то прилика да се сви заjедно упознамо са већином аспеката функционисања комплекса на чиjем се примjеру очигледно виде сви елементи злочина геноцида и гдjе се криjе хиљаде обичних животних прича, коjе поред страшних броjки не смиjемо запоставити и заборавити.

Моjе Јадовно | Moje Jadovno

Везане виjести :

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: