Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDAVANjE MOJE JADOVNO U CAREVCU 31.01.2014.

Sa blagoslovom Oca Simeona, Igumana Manastira Rukumija, u organizaciji Crkvene Opštine Desine, Srednjevo i UG Jadovno 1941. iz Banjaluke, u Carevcu, Braničevo odražaće se predavanje MOJE JADOVNO. Predavanje se održava 31. januara 2014, u 18 časova, u prostorijama crkvenog doma. Na predavanju govore predsjednik i sekretar UG Jadovno 1941. Dušan Bastašić i Predrag Lozo. 

Moje Jadovno

Šta potomci i poštovaoci jadovničkih žrtava rade na memorijalizaciji ovog velikog stratišta žrtava sa čitave teritorije nekadašnje NDH? Kako da Jadovno uvrstimo u kolektivni identitet srpskog naroda? Nije mali broj prepreka u takvom nastojanju. Ko i zašto i na kakve načine i danas relativizuje zločine počinjene u ovom kompleksu i šta je potrebano još uraditi, kako na naučnom tako i na planu uspostavljanja adekvatne kulture sjećanja i pamćenja? Na tribini na Pravnom fakultetu porazgovaraćemo o ovim pitanjima i pokušati da svi zajedno izvučemo određene zaključke i pouke.

U ovom sistemu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, Gospić – Jadovno – Pag iz 1941. Godine, ždernjači srpskog i jevrejskog naroda za samo 132 dana  po dosadašnjim istraživanjima, prvenstveno dr Đure Zatezala, stradalo je 38 010 Srba, 1999 Jevreja i ostalih žrtva do dosadašnje brojke od 40 123 žrtve. Kompleks koji je ujedno bio i preteča Jasenovca dugo je zapostavljan iz više razloga. Biće to prilika da se prodiskutuje o nekima od njih.

 Biće to prilika da se svi zajedno upoznamo sa većinom aspekata funkcionisanja kompleksa na čijem se primjeru očigledno vide svi elementi zločina genocida i gdje se krije hiljade običnih životnih priča, koje pored strašnih brojki ne smijemo zapostaviti i zaboraviti.

Moje Jadovno | Moje Jadovno

Vezane vijesti :

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: