Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak” – premijerno na Martovskom festivalu

Na ovogodišnjem, 69. Martovskom festivalu, svetsku premijeru je imao film u produkciji RTS-a, „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak” Sanje Dragićević Babić. Film govori o masakru u Prebilovcima koji su ustaše počinile u avgustu 1941. nad srpskim meštanima sela Prebilovci, uglavnom nad ženama, decom i starcima, ali i o ponovljenom zločinu 1992. godine.
Prebilovci; FOTO: Jadovno 1941.

„Ovo jeste film i o zločinu koji se desio 41, ovo jeste film o pokušaju zatiranja jednog sela 41. godine. Iza priče o Prebilovcima krije se i još jedna stvar, to je da je posle tog pokušaja zatiranja selo je ponovo oživelo. Ovo je film o ponovnom zločinu devedesetih godina i o ponovnom pokušaju zatiranja istog sela, a takođe i da je život drugi put isklijao iz kamena, dakle selo i dalje živi”, rekla je Sanja Dragićević Babić.

Među stradalima u ustaškom piru su i Dragićevići, Sanjini preci.

Muk, a zatim gromoglasan aplauz. Žrtvama, ali i autorki.

„Ja sam mogla da ovo ispričam u prvom licu, što je nekako bio i najlakše, ali sam morala da ispoštujem i profesionalne principe našeg posla, odnosno novinarskog posla, zato kada je trebalo da pomirim te dve stvari, tu je bila vaga koju sam ja morala da stavim te tasove da budu izjednačeni… Da ne bi sutra neko mogao da kaže to je lično pitanje da li je tako. Zato sa ove novinarske strane, mi smo kopali po svim arhivima”, dodaje autorka.

„Ovo je zločin za koji mnogo ljudi zna, i sve je to što pročitate u istorijskim knjigama. Ali potuno druga perspektiva se dobija kada odete u arhiv kada pročitate svedočenja ubica, žrtava, kada se ta svedočenja poklope. Kao neko ko je bio saradnik na filmu, mogu da kažem da sam ga pogledala više desetina puta i u delovima celini, i opet sam na premijeri plakala na istim delovima na kojima sam plakala i prvi put kada sam gledala”, izjavila je Tihana Bajić, saradnik na filmu.

A na suze najviše teraju originalni snimci vađenja kostiju iz jame Golubnik u novembru 1990. godine.

„Najteže je bilo kada smo morali da pregledamo sve VHS kasete po ne znam koliko sati iz jama. Dešavalo se da prekinemo rad i idemo kući, da ne može više da se radi”, rekao je montažer Ivan Vasić.

Masakr u Prebilovcima ustaše su izvršile između 6. i 11. avgusta 1941. nad više od 800 Srba iz sela Prebilovci, uglavnom žena, dece i staraca.

Početkom devedesetih podignut je hram, a kosti su pohranjene u kripti. Miniranjem hrama, ustaše su u junu 1992. po drugi put izvršile zločin nad prebilovačkim žrtvama. 

Izvor: RTS


Pročitajte još:

STRATIŠTA NDH – PREBILOVCI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: