fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREBILOVCI PREKLINjU DA SE ZLODJELO NIKADA I NIKOME NE PONOVI

Episkop Grigorije dočekuje patrijarha Irineja u Prebilovcima

Episkop Grigorije dočekuje patrijarha Irineja u Prebilovcima


Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je nakon osveštanja Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima da su prebilovački stradalnici sada zaštitnici koji svojom molitvom preklinju da se nikada i nikome slično zlodjelo ne bi više ponovilo.

„Ovo je dan koji je Gospod stvorio. Nakon 75 godina lutanja i stradanja koji su trajali i poslije njihove strašne – mučeničke smrti, njihovo prisustvo prekriva danas Prebilovce, Donju Neretvu i sve nas. Stoga vas ljubazno molim, braćo i sestre, udišite vazduh pažljivo i stupajte obazrivo, jer ste na zemlji svetoj, nakvašenoj krvlju, suzama i prahom mučenika koji nam postadoše vječni zastupnici pred Gospodom u Carstvu Nebeskom“, istakao je vladika Grigorije u obraćanju okupljenima.

U ovom danu u molitvenom skrušenju, kaže vladika, priklanjamo glave pred njihovom svetom žrtvom.

„Ako oslušnete trepet ovog dana čućete horove anđela sa kojima pjevaju postradala djeca, žene, starci i ljudi muškarci iz Prebilovaca i iz svih hercegovačkih jama. Radujemo se i slavimo sa njima ovaj sveti dan u kojem mir i smiraj nalaze svi mučenici hercegovački. Oni čije kosti danas spustismo u svetu zemlju, ali i oni čiji ostaci i sada počivaju na dnu jama bezdanica i bezimenica. I oni se jednako raduju današnjem danu i događaju nesvakidašnjem i slave ovaj praznik sa nama“, naglasio je vladika zahumsko-hercegovački.

Vladika Grigorije je vjernicima poručio da će, ako pažljivo oslušnu, čuti molitvu kojom ih mučenici preklinju da ispune duše svoje praštanjem i smirenjem.

„Da izagnate svaku zlu i zadnju misao, da zemlju na kojoj stojite gledate s ljubavlju i dobrotom kako se nikada i nikome slično zlodjelo ne bi više ponovilo“, rekao je vladika Grigorije.

On je u besjedi istakao da je sjećanje divno i pamćenje pohvalno, a da je zlopamćenje najveći grijeh, koji u smrt vodi.

„U dnu svoje duše oslušnite glas novomučenika kako slave Gospoda u današnjem prazniku, blagodarni za sve i za vaše sjećanje, sa zahvalnošću što im ovo nebo spušteno na zemlju, ovu ljestvicu koja ide od zemlje do neba, ovaj nebozemni dom sagradiste, koji će se braniti ljepotom, kao što je lice starca Vukašina ljepotom porazilo zlo i zločinca“, kaže vladika Grigorije.

Vladika je u obraćanju okupljenima napomenuo da prebilovački mučenici gledaju iz Božijeg naručja.

„Tihu molitvu vam u srce spuštaju, čine vas da sa ovog svetog mjesta odete bez trunke mržnje i želje za osvetom. Mole vas da odete odavde radosno i dostojanstveno, slaveći pobjedu ljubavi nad mržnjom, dobrote nad zlošću, pobjedu Vaskrsenja, života nad smrću. Spuštaju svetu molitvu u vaša srca i duše i preklinju vas da ovaj prostor zasijete životom i dobrotom“, naglasio je episkop zahumsko-hercegovački.

On je dodao da je njihova sveta molitva za nas zapovijest i amanet koji neizostavno treba da ispunimo i na koji se obavezujemo pred njihovim svetim mučeničkim kostima, toliko puta stradalim.

„Pobjeda njihova je pobjeda Hristova. Njihova pobjeda danas je objava da je zlo nemoćno na duge staze, pogotovo za vječnost“, poručio je vladika Grigorije.

U Prebilovcima je danas Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao Hram Vaskrsenja Hrisovog posvećen stradanju oko četiri hiljade Srba iz Donje Hercegovine, među kojima i 826 Prebilovčana, koje su ustaše na zvjerski način pobile i bacile u hercegovačke jame.

Njihove kosti su 1991. povađene iz jama i sahranjene u spomen-kosturnici u Prebilovcima, ali je 1992. Hrvatska vojska minirala kosturnicu i uništila kosti.

Po povrtaku Srba u Prebilovce sakupljeni su ostaci kostiju koji su danas sahranjeni u kripti novog Hrama.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OSVEŠTAN HRAM POSVEĆEN PREBILOVAČKIM MUČENICIMA

Tropar i kondak Svetim novomučenicima prebilovačkim

NE ZNA SE ŠTA JE NEČOVJEČNIJE – ISTRAGA ŽIVIH ILI MRTVIH

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: