Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРЕ ТАЧНО 100 ГОДИНА: Шумадинац, хицем из топа, први у историји, оборио авион!

Фото: vostok.rs
Фото: vostok.rs

Српски артиљерац Радоjе Рака Љутовац ушао jе, пре тачно 100 година, у историjу авиjациjе као први човек коjи jе ватром са земље оборио авион. Рака jе немачки „румплер“, изнад Крагуjевца, оборио хицем испаљеним из пољског топа.

Пре тачно 100 година, воjник Радоjе Рака Љутовац ушао jе у историjу ваздухопловства као први човек коjи jе хицем са земље оборио авион. Пуцао jе, из пољског топа, са Метиног брда код Крагуjевца и оборио аустриjски „румплер“, коjи jе пао у центар града. Посада: капетан-извиђач Курт фон Шефер и официрски кандидат Ото Кирш су погинули.

Његов подвиг jе тим значаjниjи уколико се у обзир узме чињеница да Србиjа у то време ниjе имала организовану противавионску артиљериjу, а поjава аустроугарских авиона натерала jе српску воjску да импровизуjе одбрану.

Коришћење авиона jе у том периоду интензивирано, а летелице коjе су претходно служиле за извиђање претворене су у бомбардере. Због тога су зараћене стране, међу коjима jе била и српска воjска, почеле да организуjу противавионску артиљериjу, обjашњава историчар др Боjан Димитриjевић.

„И то на начин да постоjеће топове, коjи су били пољски, подижу на одређена постоља коjа су била окретна и имала су елевациjу. На таj начин су се организовали први топовски водови, а касниjе и jедна противавионска батериjа коjа jе формирана 24. августа 1915. за одбрану града Београда“, наводи Димитриjевић.

Противавионска jединица jе постоjала и у Крагуjевцу, а у њеном саставу био jе и Рака Љутовац. Са jедног аеродрома у близини Вршца 30. септембра 1915. године, према Крагуjевцу jе полетело седам немачких авиона – шест двомоторних троседа АЕГ и jедан двосед „румплер“. На Крагуjевац су бацили укупно 45 бомби.

„У раним jутарњим часовима, заводске сирене су огласиле узбуну. Противавионска батериjа на Метином брду била jе спремна за деjство. На наредбу команданта, нишанџиjа Рака Љутовац из првог плотуна погодио jе немачки ‘румплер’“, каже историчар ваздухопловства из Крагуjевца Вељко Лековић.

Рака jе догађаj после препричавао свом праунуку Звонимиру Љутовцу.

„Каже: Дрхтала ми jе рука да не смем да промашим. Ја сам ставио на топче кончић. Направио сам крстић и гађао кроз цевку, водећи топ како авион лети, са претицањем од можда два поља авионске дужине. Tад сам опалио – то jе то“, присећа се Звонимир прадедине приче.

Ракин погодак jе унео праву пометњу међу преостале неприjатељске авионе, коjи су остали без предводника и, изненађени ватром са земље, нестали са неба изнад Крагуjевца.

На српским положаjима наступила jе велика радост. Авион jе пао у центар града, недалеко од куће у коjоj jе боравио и престолонаследник Александар и испред коjе jе претходно пала jедна бомба.

Рака Љутовац jе, као награду, од команданта добио коња и галопом доjахао до места пада немачког авиона. Ту га jе већ дочекао окупљени народ. Када jе стигао, сишао jе с коња и салутирао изгинулим немачким пилотима. То су били капетан-извиђач Курт фон Шефер и официрски кандидат Ото Кирш.

О томе колико jе Ракин подвиг био невероватан сведочи и то што француски официри нису одмах поверовали да jе авион погођен из првог плотуна. Међутим, олупина jе пренета у Воjнотехнички завод. Инжењери су jе прегледали и пронашли гелер у радилици мотора, што jе био доказ да jе авион погођен, истиче Лековић.

Рака Љутовац jе касниjе, као воjник, стигао и до Солунског фронта, где jе унапређен у наредника, а због заслуга у Великом рату одликован jе Карађорђевом звездом са мачевима, Медаљом Албанске споменице и Медаљом Споменице рата за ослобођење и уjедињење 1914–1918. године.

Породица Љутовац jе одликовања поклонила крушевачком Народном музеjу уз jош неке личне Ракине предмете.

„Његове су заслуге за српство и за воjску биле велике самим тим што jе направио jедан такав подвиг, оборивши немачки авион. Његови успеси, његово хероjство, нису остали незапажени, тако да су после тога уследила и одличjа коjа добиjаjу само истакнути и велики воjници“, каже виши кустос-историчар у Народном музеjу у Крушевцу Коста Радић.

У родноj кући Раке Љутовца у Пољни код Трстеника и даље се могу чути приче о славном ратнику. Његов праунук каже да хероj доноси одлуку у тренутку. Ипак, само људи са посебним особинама могу да искористе такав тренутак.

„Моj деда jе био са великом културом, са великом људскошћу, и било га jе веома интересантно слушати. Прво што jе саветовао jе да будем поштен и да слушам стариjе. Да не доносим одлуке без сагласности. То су неке ствари коjе су и данас остале у мени, и коjе сам jа пренео своjоj деци“, истиче Звонимир.

Рака jе био вема цењен, па му jе између два рата указивана почаст да буде домаћин на славама артиљериjских jединица Југословенске воjске.

Значаj његовог подвига jе вишеструк.

„Он jе симболички, зато што jе на таj начин показана моћ jедног новог рода коjи jе био у настаjању и коjи ће настати касниjе. Такође, обарањем авиона дошло jе до дефинитивне потврде да треба да постоjи противавионска артиљериjа у српскоj воjсци и на бази тог његовог искуства она jе касниjе и развиjана у мирнодопском добу“, каже Димитриjевић.

Дан када jе Рака оборио авион, 30. септембар, обележава се као Дан Артиљериjско-ракетних jединица за противваздухопловна деjства. Ракини потомци су одрастаjући схватали тежину његових речи, а тежина његовог дела постаjе значаjниjа с временом коjе пролази. Пре сто година Рака jе погодио противнички авион, али jе уjедно нанишанио и своjе место у историjи.

Извор: СРБИ НА ОКУП

Везане виjести:

Пилот Полан поново међу Србима

Посмртни остаци Аписа преносе се у Србиjу

На Конатицама jе пукла кичма аустроугарима!

Први свjетски рат – Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: