fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Правосуђе БиХ ћути о покољу Срба у Јошаници

pomen-Josanica.jpg

Породице 56 српских цивила и воjника, коjе су у Јошаници код Србиња звjерски побиле снаге Армиjе РБиХ, 20 година безуспjешно чекаjу на правду и казне за убице њихових наjмилиjих, коjима jе jуче служен помен.

О покољу у Јошаници и поред броjних доказа и свjедочења преживjелих правосуђе БиХ и даље ћути.

– Прошло jе већ 20 година од страшног злочина. Дала сам броjне изjаве Окружном тужилаштву у Требињу, Тужилаштву БиХ и истражиоцима СИПА, али годинама слушамо исти одговор да jе истрага у току – каже Душанка Лаловић, коjа jе преживjела покољ у Јошаници.

Србињанин Анђелко Груjичић у Јошаници jе изгубио осам чланова породице, а рат му jе однио и сина jединца.

– Ни послиjе толико година нисам скинуо црнину, нити ћу то учинити. Родбину су ми побиле комшиjе муслимани. Годинама причам о томе и чини ми се да jе све узалуд – каже Груjичић кроз сузе.

Славко Ђорђевић изгубио jе у Јошаници сестру и зета. У вриjеме рата радио jе у србињскоj болници и видио све жртве из Јошанице.

– Све побиjене сам примио у мртвачници. Призор jе био страшан. Над тим људима jе начињен масакр. Страшно када се људи иживљаваjу над мртвима, а посебно своjим комшиjама. Сестру су ми заклали и вадили jоj цриjева, а зет jе био исjечен, а лобања разбиjена. Све жртве су снимљене, али шта вриjеди када нико не жели да то види – казао jе Ђорђевић.

Помену jошаничким жртвама присуствовали су представници Борачке организациjе и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

– Овдjе се десио стравичан злочин, овдjе злочинац ниjе имао милости. О овоме правосудне институциjе у БиХ и Хашки трибунал срамотно ћуте. Тужилаштво има довољно доказа, много документациjе и свjедока и нема ниjедног разлога да о овоме ћути. Нећемо престати да тражимо правду, долазићемо овдjе и тражити одговорност – рекао jе Ђокић.

Злочин у Јошаници десио се на Никољдан, 19. децембра 1992. године. Због сурових зимских услова родбина побиjених помен своjим наjмилиjим годинама уназад служи симболично на љетне Николице.

Припадници Армиjе РБиХ, коjима jе командовао Заим Имамовић, окружили су село и засеоке у вриjеме када jе већина Јошаничана славила. Мjештани су убиjани, злостављани и масакрирани на кућном прагу наочиглед своjих наjближих. Наjмлађа жртва jе двоипогодишња Данка Тановић, а осим ње убиjено jе jош двоjе дjеце.

Наређење

Напад на Јошаницу наредио jе шеф ратног предсjедништва у Горажду Хаџо Ефендић.

– Идете у наjвеће четничко гниjездо Јошаницу. Ни диjете у бешици не смиjете оставити живо – рекао jе Ефендић на построjавању уочи напада на Јошаницу.

Извор: srbel

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: