Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PRAVDA JOŠ NE STIŽE ZLOČINCE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kravica_polaganje_vijenaca.jpg

BRATUNAC, 5. JANUARA /SRNA/ – Tužilaštvo i Sud BiH treba da budu ukinuti ili moraju prestati da ignorišu srpske žrtve, poručeno je danas iz Kravice kod Bratunca, gdje je služen parastos za 158 srpskih žrtava stradalih u proteklom ratu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović kaže da je poznato da su zločini počinjeni, ko su žrtve, kako su ubijene i u najvećem broju slučajeva ko je to počinio.

Ona je najavila da će organizacija, čiji je član, tražiti odgovornost srpskih predstavnika u Tužilaštvu i Sudu BiH i u zajedničkim institucijama jer oni treba da pokrenu procese traženja i odgovornosti i istraju u njihovoj realizaciji.

Filipovićeva podsjeća da su muslimanski vojnici ubijali sve što su stigli s ciljem da unište srpske tragove u Kravici i srednjem Podrinju, nastavljajući uništavanje srpskih sela u ovom kraju, koje su započeli u aprilu 1992. godine.

Prema njenim riječima, Negoslav i Kristina Erić imali su po 80 i više godina kada su ubijeni na Božić 1993. godine.

“Kristina nije bila pokretna. Još se pet osoba vode kao nestale u Kravici od kojih su dvije žene”, napominje Filipovićeva.

Ona naglašava da je posao Tužilaštva da prikupi dokaze, ali da tužioci neće da rade jer ih neko štiti i takav odnos se mora prekinuti ili te institucije treba ukinuti.

Filipovićeva ističe da je nepodnošljiv odnos Tužilaštva i Suda BiH i njihovo ignorisanje srpskih žrtava.

“Kako to da uvijek nedostaju dokazi kada je riječ o zločinima počinjenim nad Srbima, a Srbe hapse i drže u kazamatima i bez podignutih optužnica”, upitala je Filipovićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da, kao ni do sada, niko od predstavnika međunarodne zajednice ni danas nije došao da oda poštu nastradalim Srbima.

On smatra da to neće učiniti ni ubuduće jer stranci negiraju zločine počinjene nad Srbima, a prisustvom parastosu priznali bi ove zločine.

“Od završetka rata prisutan je međunarodni inženjering na štetu Republike Srpske i srpskog naroda. Od formiranja Suda BiH niko po komandnoj odgovornosti nije osuđen za zločine nad Srbima a za bilo koji zločin nad Bošnjacima Srbi se osuđuju po komandnoj odgovornosti kao da su svi bili komandanti”, napominje Mitrović.

On smatra da je to nedopustivo i da ovakvo pravosuđe ne doprinosi pomirenju nego još većim podjelima i međunacionalnom nepovjerenju.

Kristina Nikolić iz Kravice kaže da joj je prije 22 godine poginuo muž Milovan i da je užasno to što za zločin u Kravici niko nije odgovarao.

“Svake godine je sve teže, jer nepravda boli. Ubijali su i klali narod i uništavali sve što je srpsko, a svijet ćuti i tako opravdava te zločine”, kaže Nikolićeva.

Prije 22 godine Radmili Nikolić ubijen je brat Radomir Milošević. Umjesto da se raduje Božiću, ona priča da svake godine plače kada dođe taj veliki pravoslavni praznik.

Prema njenim riječima, porodice ubijenih izgubile su nadu i vjeru u pravosuđe BiH i međunarodne sudove, a samo vjeruju u Božiju pravdu.

Edvin Kanka Ćudić iz Udruženja za društvena istraživanja iz Sarajeva rekao je da je svima poznato da se ovdje dogodio zločin i da postoje srpske civilne žrtve kao i one u Sarajevu, kojima niko od predstavnika civilnog društva i vlasti BiH nikada nije odao počast.

“Zbog toga u ime odgovornih građana BiH odajemo poštu i ukazujemo na nepravdu koju civilno društvo, vlast BiH međunarodna zajednica i pravosuđe BiH nanose ovim žrtvama i njihovim porodicama. To konačno treba prekinuti”, izjavio je Ćudić.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela stradalih u minulom ratu. Od tog broja, 49 su ubile muslimanske snage iz Srebrenice i obližnjih bratunačkih sela na Božić 1993. godine.

Potom su prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih, a prisutne delegacije položile su cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijeće su položili predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Miroslav Maričić, te delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Srpske, te opština i boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Prvi put danas su cvijeće položili i predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva, kako su obrazložili, u ime odgovornih građana BiH.

Muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 22 godine.

Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Od početka rata pa do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali u Srebrenici, a zabilježen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju.

Za 22 godine nakon rata niko nije odgovarao ni za jedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u srednjem Podrinju, pa ni za ovaj počinjen na Božić u Kravici.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA BOŽIĆ 1993. GODINE

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: