Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PRAUNUK GENERALA TRANIJEA MAKRONU: Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate

Savez Srba Francuske objavio je na Fejsbuku pismo Pjera Tranijea, praunuka francuskog generala iz Velikog rata Šarla Tranijea, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu. Pjer Tranije osuđuje skandalozni protokol za obeležavanje stogodišnjice dana primirja i doček predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na istom, ističu u Savezu Srba Francuske.

Foto: Vikipedija

General Šarl Tranije je sa francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

Prevod pisma njegovog unuka, koje je objavio Savez Srba Francuke, prenosimo u celosti:

„Predsedniku Republike Francuske,

Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu koju ste učinili g. Vučiću, Predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?

Moj pradeda general Tranije i general Franše D’Epere sa srpskim generalima, po ceni neverovatnih patnji, izvojevali su predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili su jedanaestu nemačku armiju, kapitulirala je i Turska i Austrija otvarajići put do Berlina.
Rat je dobijen na istočnom Solunskom frontu! Nemačka, sama i anemična, se više nije mogla nositi sa sukobom. Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici.

U Skoplju 30. septembra 1918. godine je general Ludendorf zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava!

Oni koji su trebali biti počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Crbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine.

Gde je Francuska? Da li je postala rob Sjedinjenih Američkih Država? Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti član NATO-a?

Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak.

Sramim se, gospodine Predsedniče, sramim što sam služio mlitavy državu dok sam u mornarnici mislio da služim časnu zemlju. Hoće li prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja? Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate.

Pjer Tranije“.

Izvor: Iskra

Vezane vijesti:

Šta se krije iza cveta koji se u Srbiji nosi povodom Dana primirja

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Spomen-ploča „muhamedanskom bataljonu“ koji je branio Beograd

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: