fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Spomen-ploča „muhamedanskom bataljonu“ koji je branio Beograd

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerovića podnio je Gradu Beogradu inicijativu za postavljanje spomen-ploče „muhamedanskom bataljonu“, koji je učestvovao u odbrani Beograda 1915. godine.

Beograd (Foto:beograd.in)
Beograd (Foto:beograd.in)

U inicijativi, upućenoj gradskoj Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, Omerović navodi da je, prema dostupnim istorijskim podacima, u odbrani Beograda 1915. godine učestvovalo i 15 odsto vojnika koji su bili muslimanske vjeroispovijesti.

„To je bio 4. bataljon 10. kadrovskog puka, koji je zajedno sa 7. pukom činio kičmu odbrane Beograda. Tim bataljonom je komandovao kaplar Šemso Midović iz Sjenice“, podsjeća Omerović i ističe da je ta jedinica „pružila odsudnu i najuporniju odbranu u centru Beograda“.

Omerović predlaže da se u neposrednoj blizini mjesta, gdje je stajala Midovićeva barikada – kod Narodnog pozorišta ili Narodnog muzeja – postavi spomen-ploča posvećena ovom značajnom događaju za odbranu Beograda.

On ističe da se ovom inicijativom mora otrgnuti od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda.

„Osim naše ljudske obaveze i zahvalnosti tim ljudima koji su dali svoj život braneći Beograd, ako smo odgovorni moramo misliti i na našu budućnost. To je posebno važno danas kada smo svedoci pojačanih tenzija na relaciji dve države i dva naroda, sa zapaljivom retorikom“, naveo je Omerović.

On dodaje da je siguran da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine, koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd, doprinijeti jačanju dobrih odnosa i povjerenja.

„Nadam se da nam je to svima cilj. Pozitivnu ulogu Bošnjaka u odbrani Beograda moramo istaći i učiniti vidljivim u kulturi sećanja i javne komemoracije. Dostojno obeležiti taj deo herojske odbrane Beograda je naša obaveza. Dugujemo to ovim vojnicima“, naveo je Omerović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Beograd junački branili alasi sa Čukarice | Jadovno 1941.

Odbio ultimatum okupatora i umesto bele zastave istakao tri srpske

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: