Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odbio ultimatum okupatora i umesto bele zastave istakao tri srpske

Datum objave: petak, 17 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Po izbijanju Prvog svetskog rata, Joksim Gajić postavljen je za komandanta uže odbrane grada Beograda, sa granicama između Karaburme i Ade Ciganlije. Tu se istakao svojim poznatim gestom kojim je 22. septembra 1914. godine odgovorio na ultimatum austrougarskog generala.

Joksim Gajić
Joksim Gajić

General-major Gustav Goglija, komandant austrougarskih snaga zemunskog regiona, je toga dana oko 17 časova uputio jedan monitor pod belom zastavom ka staroj Sava-kapiji, gde je bilo ostavljeno ovakvo pismo:

„Komandantu grada Beograda! Danas do 6 časova po podne imate mi predati Beogradsku tvrđavu, da je ne bih dalje rušio, i u znak predaje, umesto srpske zastave, istaći ćete beo barjak. A Vi, sa Vašim štabom, bićete primljeni na zemunskom pristaništu i u znak počasti ostaviću Vam sablju.“

Kao odgovor na ovaj ultimatum, divizijski general Joksim Gajić je ljutito naložio da se na bedemima Beogradske tvrđave umesto bele istaknu tri najveće srpske zastave, a onda naredio da pre 18 časova celokupna srpska artiljerija otvori vatru po austrougarskim položajima.

Posle ovakvog odgovora, Gajić telefonom izveštava komandanta odbrane Beograda o celom događaju i u isto vreme moli za odobrenje Vrhovne komande da mu se dozvoli da dodatno „pokaže neprijatelju kako Srbi predaju grad“.

Vrhovna komanda je molbu odobrila, i Srbi po drugi put, na Krstovdan 1914. godine, u noćnom prepadu osvajaju Zemun. U ovoj akciji su trupe generala Goglija bile potpuno razbijene i jedini im je spas bio u bekstvu.

Epilog ove priče sazdan je u nekoliko reči: Austrougari su potučeni, a general Goglija je bio smenjen.

Za ovaj podvig u odbrani Beograda Joksim Gajić je odlikovan Karađorđevom zvezdom i Francuskom legijom časti.

Umro je 8. marta 1962. godine. Sahranjen je na Novom groblju ispod spomenika braniocima Beograda.

Izvor: Crvene beretke

Vezane vijesti:

Beograd junački branili alasi sa Čukarice | Jadovno 1941.

101 godina od govora majora Gavrilovića! (VIDEO)

Srce u junaka proteralo okupatora preko Drine
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top