fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POZIV ZA DOSTAVLjANjE IMENA POSTRADALIH

Hram_Hristovog_Vaskrsenja_u_Prebilovcima_1.jpg
Hram Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima

Iz Crkvene opštine Čapljina i Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ uputili su poziv za dostavljanje imena postradalih Srba u Drugom svjetskom ratu na području južne Hercegovine kako bi ona bila upisana na zidove Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

Čapljinski paroh Marko Gojačić kaže da je u toku upisivanje imena Svetih novomučenika Prebilovačkih i Donjohercegovačkih na zidove Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, koji su mučenički postradali u toku Drugog svjetskog rata.

„Ovim putem pozivamo sve ljude da nam dostave imena srodnika, komšija, prijatelja, poznanika koji su postradali na području Donje Hercegovine kako bismo ovo bogougodno djelo što bolje i uspješnije dovršili“, rekao je Gojačić.

Podaci i informacije mogu se dostaviti na broj telefona +381 65 46 44 557 ili na elektronsku poštu snd.prebilovci@gmail.com

Na području Čapljine, Stoca, Ljubuškog, Metkovića i Neuma tokom 1941. godine ubijeno je oko 4.000 Srba.

Prebilovci i njegovi stanovnici predstavljaju simbol stradanja srpskog naroda u BiH, zbog stravičnog pogroma 1941. i 1992. godine.

U avgustu 1941. godine 3.000 ustaša upalo je u Prebilovce i pobili su više od 800 od ukupno 1.000 stanovnika ovog sela. Avgustovski pogrom preživjelo je svega 172 Srba.

Zločin nad Srbima u ovim krajevima Hercegovine ponovio se i u ljeto 1992. godine kada su vojne snage Hrvatske, HVO-a i HOS-a, pod komandom generala Janka Bobetka ubile veliki broj civila, uništile sve srpske kuće, crkve, manastire, spomenike i druge objekte.

Gradnja hrama u Prebilovcima, u čiju kriptu su položeni posmrtni ostaci više hiljada Srba ubijenih u dolini Neretve za vrijeme Drugog svjetskog rata, počela je 1991. godine. Međutim, 1992. godine Hrvatska vojska predvođena Bobetkom minirala je kriptu i bagerima praktično uradila sve da tragovi zločina budu uništeni.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao je prebilovačke mučenike i od prošle godine se slave kao sveti svakog 6. avgusta.

Spomen-hram u Prebilovcima ponovo se obnavlja, zahvaljujući brojnim donatorima. Među njima je veliki broj Srba koji su porijeklom iz Hercegovine. Veliku pomoć i podršku u izgradnji hrama pružila je Vlada Republike Srpske.

U Prebilovcima danas ima šezdesetak stalnih stanovnika i dvadesetak koji tu borave povremeno.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI PREBILOVACA I LIDICA

Prebilovačka deca među srpskim svetiteljima

SRPSKE JAME I STRATIŠTA PRETVORENI U DEPONIJE

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: