fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poziv građanima da u nedjelju prisustvuju pomenu u Donjoj Gradini

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan pozvao je danas sve građane Srpske da u nedjelju, 15. aprila, u Spomen-području Donja Gradina prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtve logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta u Donjoj Gradini.

Siniša Karan Foto: RTRS
Siniša Karan Foto: RTRS

– Moramo prenijeti na mlade generacije trajno sjećanje na nevine žrtve. U ime Izvršnog odbora i predsjednika Republike, koji predsjedava tim odborom, pozivam sve građane Srpske da u nedjelju prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na velike žrtve – izjavio je Karan novinarima u Donjoj Gradini.

On je rekao da je u JU Spomen-području Donja Gradina danas održan sastanak Izvršnog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini na kojem je konstatovano da su izvršene sve organizacione pripreme za taj komemorativni događaj.

Prema njegovim riječima, zadatak Izvršnog odbora je da animira sve građane Republike Srpske, a posebno lokalne zajednice, opštine i gradove da prisustvuju parastosu i pomenu u Donjoj Gradini.

– Želimo da vidimo što više djece školskog uzrasta, osnovaca i srednjoškolaca, na koje moramo prenijeti ovo trajno i istinito sjećanje na strašan zločin koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu, rekli bismo najstrašniji zločin prevashodno prema srpskom, jevrejskom i romskom narodu, ali i pripadnicima svih drugih naroda koji su bili antifašisti i slobodarski opredijeljeni – rekao je Karan.

Komentarišući održavanje tri odvojene komemoracije žrtvama logora Jasenovac koje se organizuju u Hrvatskoj i postavljanje spomen-ploče HOS-a sa natpisom „za dom spremni“ u Jasenovcu, Karan je pozvao predstavnike Hrvatske da dođu u Donju Gradinu u kojoj se „vidi jedan veliki grad žrtva veličine tri Banjaluke“.

– Ovdje se i dan danas vide okom sva zvjerstava. Ovdje se i osjeća miris smrti. Oni su dio Evropske unije i moraju to pokazati, ali, nažalost, dok je god takvih i zvaničnih reagovanja susjedne Hrvatske, smatramo da ova sjećanja moraju biti sve jača da se ovako nešto nikada više ne dogodi – poručio je Karan.

Direktor JU Spomen područje „Donja Gradina“ Tanja Tuleković izjavila je da se ove godine obilježavaju 73 godine od proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša.

– Konstatovali smo na ovom sastanku da su sve organizacione pripreme izvršene u Spomen-području Donja Gradina i pozivam sve građane da u nedjelju, 15. aprila, dođu u Spomen-područje Donja Gradina – rekla je Tulekovićeva.

Ona je navela da je Spomen-područje Donja Gradina dokaz da se za vrijeme NDH ovdje desio zločin genocida.

– To upravo potvrđuje devet grobnih polja sa 105 masovnih grobnica ogromnih dimenzija – rekla je Tulekovićeva.

Ona je najavila da će u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini 15. aprila u 11.15 časova biti položeni vijenci na grobnom polju „Topole“, a u 12.00 časova služen pomen i parastos žrtvama na grobnom polju „Hrastovi“.

U 13.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika i kratak umjetnički program.

Tulekovićeva je dodala da će tog dana u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina u 10.00 časova biti otvorena izložba dječijih likovnih i literarnih radova o temi „Jasenovac“.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

(SRNA)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: