Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Позитивна оцена за текст Нацрта закона о Меморијалном центру „Старо сајмиште“

Нацрт закона о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ позитивно је оцењен од стране уже стручне јавности током презентације коју је у Министарству културе и информисања одржала Радна група Владе за израду Нацрта.

Презентацији су присуствовали представници академске заједнице, установа културе, научних института, невладиног сектора, Савеза јеврејских општина Србије, и представници Националног савета ромске националне мањине.

Присутнима је представљен концепт будућег меморијалног центра, као установe културе на републичком нивоу, која би била посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору културног добра „Старо сајмиште“, односно простору нацистичког логора „Јеврејски логор Земун“ и „Прихватног логора Земун“.

Основна делатност Меморијалног центра „Старо сајмиште“ биће прикупљање, чување, излагање, истраживање и презентовање архивске, филмске и музејске документације и грађе која је везана за жртве и ове историјске догађаје. Планирано је да се будући Центар бави и истраживачко-едукативном делатношћу али и организацијом манифестација којима се негује сећање на жртве „Јеврејског логора Земун“ и „Прихватног логора Земун“ и „Јеврејски пролазни логор Београд-Топовске шупе“.

Меморијални центар „Старо сајмиште“ обављаће и послове у вези са реконструкцијом, адаптацијом и уређењем постојећих аутентичних објеката у простору Меморијалног центра.

Нацрт закона се налази у фази финалног усаглашавања а стручна јавност, али и представници жртава позитивно су оценили текст Нацрта.

Планирана динамика је да јавна расправа почне у октобру када ће бити прилика да се и шира јавност упозна са предложеним законским решењем.

Извор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА СРБИЈЕ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: