Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pozitivna ocena za tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

Datum objave: ponedeljak, 23 septembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ pozitivno je ocenjen od strane uže stručne javnosti tokom prezentacije koju je u Ministarstvu kulture i informisanja održala Radna grupa Vlade za izradu Nacrta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, ustanova kulture, naučnih instituta, nevladinog sektora, Saveza jevrejskih opština Srbije, i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Prisutnima je predstavljen koncept budućeg memorijalnog centra, kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru kulturnog dobra „Staro sajmište“, odnosno prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatnog logora Zemun“.

Osnovna delatnost Memorijalnog centra „Staro sajmište“ biće prikupljanje, čuvanje, izlaganje, istraživanje i prezentovanje arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve i ove istorijske događaje. Planirano je da se budući Centar bavi i istraživačko-edukativnom delatnošću ali i organizacijom manifestacija kojima se neguje sećanje na žrtve „Jevrejskog logora Zemun“ i „Prihvatnog logora Zemun“ i „Jevrejski prolazni logor Beograd-Topovske šupe“.

Memorijalni centar „Staro sajmište“ obavljaće i poslove u vezi sa rekonstrukcijom, adaptacijom i uređenjem postojećih autentičnih objekata u prostoru Memorijalnog centra.

Nacrt zakona se nalazi u fazi finalnog usaglašavanja a stručna javnost, ali i predstavnici žrtava pozitivno su ocenili tekst Nacrta.

Planirana dinamika je da javna rasprava počne u oktobru kada će biti prilika da se i šira javnost upozna sa predloženim zakonskim rešenjem.

Izvor: MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA SRBIJE

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top